AD15113 發表於 2008-11-24 17:30

唉!!自己頭先做左缺得乘客

首先,向各位鐵路迷板友致歉

事原,頭先中午系荃灣南X中心做完d野,諗住搭E31返東涌,,見到有就買左d炒麵/腸粉,因為唔想返到去又特登行去買,,行到巴士站走左架車,咁就行去搭港鐵,一上車未到大窩口,發現枝籤整穿左個腸粉袋,大約到葵興開始有少少漏,跟住有位女仕教我拎走枝籤,,點知漏得仲勁,她再比左個膠袋比我之後當然冇事啦,我就用紙巾沬左側邊個位,,(好彩冇人坐)而且漏左唔少系個道,到了荔景一起身,原來自己個位成個位都系醬,又驚架車開,有個客想坐我個位,,我同佢講唔好意思。自己唔小心做左缺得乘客,,
我想如果小弟咁樣可以點找人幫手清潔?

FA9671 發表於 2008-11-24 17:56

叫車站職員或者叫清潔阿姐幫手清潔返乾淨(我諗佢清潔阿姐都會樂意,因為呢個係佢既職責)
唔好唔出聲走左就算,第二個人坐左上去就唔好
不過最好就唔好o係入閘之後食野,因為係違反港鐵附例既,可能會俾人罰錢嫁

ps.係缺德,唔係缺得

AD15113 發表於 2008-11-24 18:04

原帖由 FA9671 於 2008-11-24 17:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
叫車站職員或者叫清潔阿姐幫手清潔返乾淨(我諗清潔阿姐都會樂意,因為呢個係佢職責)
唔好唔出聲走左就算,如果第二個人坐左上去就唔好
不過最好就唔好o係入閘之後食野,因為係違反港鐵附例既,可能會俾人罰錢嫁 ...
呢個當然唔會啦,
所以我冇打算系港鐵道食,
只系我d野穿左漏出來,,但系我找得清潔阿姐班車都走左咁點算?

Megabus 發表於 2008-11-24 18:08

基本上開口的食物都盡量唔好帶上車啦,儘管你唔食的確係唔會犯上港鐵附例,不過你覺得香但其他乘客可能唔係咁諗,騷擾到人就唔好啦。而且好似今次咁樣出左問題,整到周圍污糟晒又何必呢?
頁: [1]
查看完整版本: 唉!!自己頭先做左缺得乘客