hkstudent 發表於 2008-11-25 19:19

駕馬鐵是否很悶

今日坐4:10在TSH開往TAW的馬鐵

車長在每個站都要人走進車廂中間(車廂只有10個人站),
而且在路途中間不斷要人不要飲食(按擊)

他(40-50歲)甚至要「開金口」三次,開火
「X號車廂的學生請勿在車廂飲食,否則將違反港鐵附例,會被檢控」

其實他是否悶呢:L

Wright---AVW16 發表於 2008-11-25 22:04

可能只是學生飲食既情況太過分,先要開大咪呢?

hkstudent 發表於 2008-11-25 23:06

但無人企都叫人行入D wor = =:L

而且,佢地只係有2個(out of 8個)食包,仲要係一有move隻手去take就叫 = =|||

lightrail 發表於 2008-11-25 23:32

馬鐵…算好架啦
想一下地鐵…長期在黑暗的地底
精神差少少都唔掂 (zzz....)

238X 發表於 2008-11-25 23:44

我諗金鐘站叫人「企入 D」果 D 人
可能仲覺得自己份工悶。

其實興趣呢樣野各花入各眼,
好難由個人主觀感覺判斷。

cky 發表於 2008-11-26 00:06

叫人唔好食野同駕馬鐵是否很悶
根本係兩碼子的事
咁都可以扯埋一齊講?

仲有, 我認我完全唔識鐵路 code
麻煩請將 tsh/taw 轉回為一般讀者可以睇明白的站名
謝謝

Megabus 發表於 2008-11-26 01:08

原帖由 238X 於 2008-11-25 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我諗金鐘站叫人「企入 D」果 D 人
可能仲覺得自己份工悶。

其實興趣呢樣野各花入各眼,
好難由個人主觀感覺判斷。

不嬲鐵路工就係咁悶架啦,而且悶得黎壓力又大,係d人玩BVE/電車go玩到上左腦以為好過癮o者...

回正題,司機嗌咪唔係因為佢悶,而係佢一定要咁做,因為整污糟左d地方一定會有d刁民嘈話呢樣唔好果樣唔好...再者佢都有責任去勸乘客守規矩,當然d乘客聽唔聽就另一回事啦。正如月台成日叫人唔好衝門,咪又係班班車都有人衝,夾親唔抵可憐,但唔好累到人lor...

fuwing 發表於 2008-11-26 01:48

唔知我同你係咪搭同一個司機開o既車
我大約4:20 由大圍去沙田圍
一上車就先播"行入車廂內-->請勿飲食"
之後報完車公廟就"請在右邊車門下車-->請勿飲食"
跟住每停一個站開門都"行入車廂內"

4056 發表於 2008-11-26 02:19

唔係講笑,駕駛馬鐵/西鐵真係非常悶,架車既設計根本係可以無人駕駛,連開門動作都慳返......:L    話就話有風景睇,但長期在高架橋上,一樣無癮   咁車長既職責就係負責控制車廂囉,如果唔係真係坐響度冇野做架喇
反而東鐵就多在地面,話雖轉左ATO,但仍睇倒大部分風景,唔錯唔錯:loveliness:

而輕鐵......唔駛講都知係最刺激:'( :'(

mckhgc 發表於 2008-11-26 08:08

原帖由 4056 於 2008-11-26 02:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔係講笑,駕駛馬鐵/西鐵真係非常悶,架車既設計根本係可以無人駕駛,連開門動作都慳返......:L    話就話有風景睇,但長期在高架橋上,一樣無癮   咁車長既職責就係負責控制車廂囉,如果唔係真係坐響度冇野做架喇
反而東鐵就多 ...

反而我覺得西/馬鐵算好,客唔多(相比其它線),路天段多,西鐵唔驚有人墮軌,馬鐵一個單又短
渣將線味仲悶?

反過來說,唔知邊條線最好渣呢?係咪機場快線:D
頁: [1] 2
查看完整版本: 駕馬鐵是否很悶