hksf 發表於 2005-8-1 01:03

大學生o既定義

大家對"大學生"一詞o既定義係點呢?

讀大學o既副學士,高級文憑算唔算呢?
讀教院又算唔算呢?

~歡迎討論~

[ Last edited by hksf on 2005-8-1 at 14:08 ]

kenny_hou 發表於 2005-8-1 01:06

係咪DEGREE HOLDER 先算係大學生呢

Cantona 發表於 2005-8-1 02:03

我覺得要由受認可的大學頒受的學士學位持有人,才可算是大學生

不過,除佐degree holder外,我覺得內涵、收養、學問也是一個人是否真正達到大學生標準的指標

3ASV196 發表於 2005-8-1 09:31

hksf在 2005-8-1 01:03 AM 發表:

讀大學o既副學士,高級交憑算唔算呢?
讀教院又算唔算呢?

~歡迎討論~

真係讀degree 的先係"大學生"

讀大學o既副學士, 高級文憑等, 係"大專生"/"專上學生"...

當然, 呢個分法係好客觀因素的分法, d內涵等係無計的....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-8-1 at 09:32 ]

hksf 發表於 2005-8-1 13:14

3ASV196在 2005-8-1 09:31 發表:

真係讀degree 的先係"大學生"

讀大學o既副學士, 高級文憑等, 係"大專生"/"專上學生"...

當然, 呢個分法係好客觀因素的分法, d內涵等係無計的....

[ Last edited by...

突然想到....

公開大學o既全日制學士學生算唔算呢?

~政府承認o既大學
~政府承認o既學位

Cantona 發表於 2005-8-1 13:21

hksf在 2005-8-1 01:14 PM 發表:

突然想到....

~政府承認o既大學
~政府承認o既學位

當然算啦 #;)

simon12 發表於 2005-8-1 13:36

hksf在 2005-8-1 01:03 AM 發表:

讀大學o既副學士,高級交憑算唔算呢?
讀教院又算唔算呢?

~歡迎討論~

係高級文憑

simon12 發表於 2005-8-1 13:38

請問毅進計劃課程屬那一個程度?
IVE Foundation Diploma屬那一個程度?

bigfish_hk2 發表於 2005-8-1 13:46

hksf在 2005-8-1 01:14 PM 發表:

突然想到....

~政府承認o既大學
~政府承認o既學位

都話明係學士學生
梗係算啦

不過,一般人覺得呢個學歷好似冇其他咁多間大學咁好!
有錯請指正!#???

garyfirst 發表於 2005-8-1 23:08

bigfish_hk2在 2005-8-1 13:46 發表:

都話明係學士學生
梗係算啦

不過,一般人覺得呢個學歷好似冇其他咁多間大學咁好!
有錯請指正!#???

始終個課程新 (第一屆四年制 full-time hon. degree 今年先畢業),好多人都唔知 OU 有 full-time............
但係 OU degree 獲多個國際機構組織承認,認受性應該不會比其他大學差太遠。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 大學生o既定義