N672D 發表於 2009-1-1 18:02

To be Frank, 乜野規舉到一張白紙黑字,自律才是最大效益
機場快線係專為往返機場而設既專線,有IN Town Check IN 。但東鐵線主力作市區運輸
統一行李係必要的

|_arco 發表於 2009-1-1 18:49

OTIS401 發表於 2009-1-1 20:02

原帖由 dennis28a 於 2009-1-1 03:16 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟上個月才在粉嶺及上水站看到一塊指示牌貼上有關通告,
位置正正是行李閘的位置。

this?

石頭 發表於 2009-1-1 20:21

原帖由 dennis28a 於 2009-1-1 15:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

小弟上個月才在粉嶺及上水站看到一塊指示牌貼上有關通告,
位置正正是行李閘的位置。
即是非行李閘的位置就無la,難怪睇唔到la,

平日根本唔多人會帶咁大件行李出入,返工/返學/趕時間既亦唔得閒周圍搵通告黎睇,

有幾多人留意到十一月有通告出??點解留意唔到?

因為個位置根本唔係多數人會留意既位置!!

港鐵合併左,但地鐵方面完全不見任何有關東鐵不準帶行李過關的通告,

果然呢個合併,根本無為市民著想!

港鐵不愧貴為「慳家企業」,連一張通告都慳返!唔係點解地鐵沿線無任何通告?

Promotion做得咁差,難怪投訴比上年多la!!:@

我相信到左假日,先發覺唔俾帶行李者,肯定不在少數,

都係果句,放長雙眼睇下港鐵過年果陣會唔會嚴格執行新措施la!

我好想知道:到時港鐵會點應付買唔到直通火車飛,先搭東鐵過關既人!;P

勁迷港鐵 發表於 2009-1-1 20:32

原帖由 |_arco 於 2009-1-1 18:49 發表 images/common/back.gif

咁真係冇辦法架喎,鬼叫東鐵線有過境服務咩,有得過境服務就真係預左要有行李問題架啦....

再唔係做絕D,取消東鐵線過境服務囉,
羅湖及落馬洲站只限禁區居民使用,
而原有過境服務改由巴士/小巴提供,反正落馬洲站都有個公共交 ...

小心被某C字頭,11字之牌友扣分
話你亂up一通
攻擊不接受東鐵有行李問題的人

原帖由 石頭 於 2009-1-1 20:21 發表 images/common/back.gif

平日根本唔多人會帶咁大件行李出入,返工/返學/趕時間既亦唔得閒周圍搵通告黎睇,

港鐵合併 ...

你吔有冇睇清楚,我見過無數取消行李票,改size memo
有大有小
客務中心有貼(只限東鐵線,巿區冇留意)
資訊機乎全被通告取待
我仲因此去拿新運載行李條件(奇,只有一頁)

大字memo 掉了,(edit later)
新運載行李條件:

人吔話正正是行李閘的位置..
冇話大堂冇

JA5674 發表於 2009-1-1 21:28

原帖由 石頭 於 2009-1-1 20:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

港鐵合併 ...

12月頭果時已經係部份東鐵綫 / 馬鞍山綫車站有宣傳單張...
張通告真係唔多覺有...

仲有...前地鐵網絡果邊真係一張都冇....:L

|_arco 發表於 2009-1-1 21:42

PB602 發表於 2009-1-1 21:42

港鐵邊有能力打擊水客.

話晒水客既行為都叫做涉嫌走私漏稅, 只要大陸羅湖海關嚴厲執法, 對於携帶大量非自用貨物既人一律拉晒入黑房扣留問話, 重犯者一律拉去看守所, 保證水客絕跡港鐵.

水客惡? 夠唔夠公安惡?

勁迷港鐵 發表於 2009-1-1 21:52

原帖由 |_arco 於 2009-1-1 21:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實我又唔係想"攻擊"佢既,但某d字頭版友講到帶大件行李返大陸既乘客好似有罪咁,
咁我就只不過想用個誇張法,話如果唔接受乘客帶大件行李搭鐵路返大陸,
咁不如索性取消埋鐵路既過境服務,咁咪唔駛煩囉。:L

講開帶大件行 ...
我之前第個post都唔係想"攻擊"人,但某d字頭版友講到mtrc乜都錯咁,
咁我就只不過想用個誇張法, 換來扣分

回上,香港海關都打擊不力...

ChickenTong 發表於 2009-1-1 23:22

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 港鐵撤銷行李票趕絕水客