2A_DL13 發表於 2009-1-2 17:23

羅湖及落馬洲站不屬於港鐵及香港範圍?

以下報導摘自最新一期新報人雜誌:

港鐵「大細超」學生優惠 跨境學生獨無

摘自原文:
港鐵東鐵線推行學生優惠後,簡浩志曾聯絡港鐵職員4、5次,要求把優惠放寬
至跨境學生。港鐵回覆他時表示,羅湖站及落馬洲站不屬於港鐵及香港範圍,
按規定是沒有半價優惠的,現正商討擴大優惠範圍。

對於學生認為優惠措施不公平,港鐵發言人回應,一般學生不會經常乘搭跨境
鐵路,而且跨境鐵路與本地鐵路不同,所以全部乘客均不享有優惠。

咁唔屬於港鐵及香港範圍,仲可以屬於甚麼範圍?:L

AVW56 發表於 2009-1-2 17:29

我記得, 係大約一年前(?), 曾經有一個帖子,
討論過有關 "天價" 過境車費的原因,
當中曾有板友指出, 車費所得, 當中有部分會上邀內地口岸方面
但當時有人支持這說法, 亦有人反對這說法

如果照今次報導的內容, 而港鐵方面又欲言又止,
當中究竟會唔會有什麼內文? 會唔會真係有 "隱藏帳目" 這一回事?

UCR683 發表於 2009-1-2 20:26

羅湖站及落馬洲站,應該是屬於香港的邊境禁區範圍;
港鐵所講的,應該是乘客從這些車站出閘後,必須過境到深圳,又或者是由深圳過境到這兩個車站。

JN6854 發表於 2009-1-2 20:58

佢要擴大優惠範圍根本就唔難
只要做少少手腳 將車費計法變做
「"上車站"─上水『特惠』 + 上水至羅湖/落馬洲『全費』」
咁樣都已經幫跨境學童慳唔少啦

例:紅磡─羅湖/落馬洲
現時車費 31.3
動手腳後 22.8 (4.0+18.8) 「慳8.5」

<佢有心做0既 有咩唔可能>

hkstudent 發表於 2009-1-2 23:27

原帖由 2A_DL13 於 2009-1-2 05:23 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以下報導摘自最新一期新報人雜誌:

港鐵「大細超」學生優惠 跨境學生獨無

摘自原文:

咁唔屬於港鐵及香港範圍,仲可以屬於甚麼範圍?:L
這篇文很舊呢 = =|||
3個月的了..

不過講真,港鐵的政策搞到上水的出口成日有堆人停係到等再入閘,好討厭:@

ChickenTong 發表於 2009-1-3 00:28

Quanta 發表於 2009-1-3 00:31

原帖由 JN6854 於 2009-1-2 20:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
佢要擴大優惠範圍根本就唔難
只要做少少手腳 將車費計法變做
「"上車站"─上水『特惠』 + 上水至羅湖/落馬洲『全費』」
咁樣都已經幫跨境學童慳唔少啦

例:紅磡─羅湖/落馬洲
現時車費 31.3
動手腳後 22.8 (4.0+18.8) ...

搭東鐵的跨境學生大部份都係北區返學,
對佢地來說咁做根本沒分別

cl1403 發表於 2009-1-3 00:43

我覺得佢地既然住在深圳, 就應該預了搭鐵路係會貴.
好似果位簡同學, 可以去搭皇巴轉76K, 一樣返到學, 仲唔駛咁貴.

至於陳同學, 家住深圳羅湖, 搭火車已平了$1.2, 佢去搭文錦渡巴士要俾足$20.

|_arco 發表於 2009-1-3 17:07

2A_DL13 發表於 2009-1-3 18:27

原帖由 hkstudent 於 2009-1-2 23:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

這篇文很舊呢 = =|||
3個月的了..

呢期應該係11月,但就係奇在我只係剛剛才收到該報的Hard copy.
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 羅湖及落馬洲站不屬於港鐵及香港範圍?