勁迷港鐵 發表於 2009-1-29 21:34

原帖由 ChickenTong 於 2009-1-29 21:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
"你地"=?
如果唔係講我既,咁無需要引用我既說話,
如果係講我既,對唔住我冇講過話咩以自己行先

另外,我指正返你,你"反而"用咁既語氣去讚揚我,
對唔住都要講句,係你中文"有進步既空間",唔係我勁,
另外請深入了解咩係 ...
引用唔一定話你..
唔好成日覺得乜都話你啦..
引用去回應..唔想亂得唔得..

重点唔係果詞語
又唔影響成句意思
我用雞蛋裏挑骨頭話你得唔得?
離題..引起罵戰..?

立場唔同就扣分..唉..
有你講冇人講
毫不接受他人
都唔係討論
評分真係一大劣作
個人權利太大
就因為評分..人人嘈嘈嘈..復仇..
想討論返主題..個人小小又扣分
又嘈嘈嘈..復仇.

仲有
再嘈中文永遠嘈唔完
5回一小罵10回扣5分
唔影響整體意思大前題下..
有何必咁在意呢..

俾你嬴..

apology for make anyone angry

syp 發表於 2009-1-29 22:13

原帖由 河灣西 於 2009/1/29 17:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁就叫答左人:L ...

"石中能取血,何需向君求"?
台端講到震震有詞,點解唔簡單分享下港鐵點畀人鬧?

既然提出得該等言論, 本來就有義務自己提供理據來源, 這才是有意義的討論; 如果有人提出要求下還不肯提供理據來源, 那只表示貼文者只希望作無意義的惡意漫罵而已.

ChickenTong 發表於 2009-1-29 22:16

AVW56 發表於 2009-1-30 10:42

我真係唔多明, 咩叫 "本人有責任提供資料來源" 囉,
仲因為咁而比人扣左5 apower, 雖然d apower都早已失去其原有意義,
係一d反映唔到事實的數字, 不過我還是有d唔滿意, 真係唔出聲唔得.

如果有睇報紙的, 有咩可能唔知道我講緊咩?
自己唔睇報紙, 仲要人地搵埋個source比佢睇?
自己唔識用search engine架?

另外, 我只係講左句: "比人罵得多, 港鐵公司果然有所進步"
我連個具體意思都未提出黎, 已經有無數板友幫我 "解說" 我的意思......真厲害.

我出2號文的原意, 係稱讚港鐵公司有進步, 有聽取乘客意見.
因為係08年的馬拉松活動中, 港鐵公司並沒有提早東涌線及西鐵線的服務時間,
馬拉松活動的翌日, 各大報章均有引述部分參賽者的不滿,
指兩鐵已合併, 連東鐵都有提早服務, 為何西鐵及東涌線沒有份.
港鐵公司當時的回覆, 當然是一表其耍太極的態度,
指該兩區的乘客可乘通宵巴士到荃灣, 再轉荃灣線.

雖然港鐵公司當時為求解晝而耍大極,
但現在, 09年, 港鐵公司的而且確有聽取意見作出改善,
雖然小弟經常批評港鐵公司, 但絕不是無理批評,
今次港鐵公司有進步, 本人亦絕對會表示支持, 絕對分明.

我極度希望, 有關板友能收回其扣分決定,
雖然, 扣分係佢應有的權利, 佢有權唔聽我講,
但, 本人仍然覺得, 想知道發生咩事, 係好應該自己去搵, 而唔係下下問人拎.

mmlcs36 發表於 2009-1-30 12:50

dennis28a 發表於 2009-1-30 16:49

原帖由 AVW56 於 2009-1-30 10:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果有睇報紙的, 有咩可能唔知道我講緊咩?
自己唔睇報紙, 仲要人地搵埋個source比佢睇?
自己唔識用search engine架?

老實說,全港每日至少有過萬份報導,
一個常人也未至於至年365日均會完全看遍約365,0000份報導。

的確,小弟要用 wisenews 至找到有關文章,
不過並非所有人均有 wisenews,在沒有 wisenews 下利用 google,未必容易找到有關文章(閣下連 keyword 都沒有,只有一句需板友協助解釋的空話)。

另一方面,港鐵提供列車固然有用,
不過閣下似乎忘記了一點,有關文章的西鐵及東涌線所批評,是批評沒有交通路線可供到達:
「另外,有選手批評,港鐵為配合需要,昨日雖已提前部分路綫的列車服務,但因只有金鐘一個過海轉綫站,列車內有廣播呼籲市民於天后站下車往起點,結果兩個地鐵站均迫滿人,選手陳先生指,在金鐘站等了兩班列車才能擠上車。居於大角咀的跑手曾小姐指,東涌綫未有提早服務,結果她須乘的士往旺角再轉乘荃灣綫列車,浪費了不少時間,有居於天水圍的跑手亦指,西鐵未有配合提早服務,其他交通工具又受封路影響,惟有乘的士直接往起點。」2008-02-18《香港經濟日報》
「不過,有住在天水圍的參賽者投訴港鐵未有顧及西鐵沿線居民,他們須自行乘搭的士前往比賽場地。」2008-02-18《蘋果日報》
「而來自天水圍的跑手亦批評港鐵沒有提早開出西鐵首班車,未能為居於元朗、屯門、天水圍的跑手提供方便,令他們要坐的士出市區參賽。」2008-02-18《香港商報》
「儘管今年多條鐵路半夜已提早行車,但居住在天水圍的胡先生就批評西鐵未有提前服務,要和一班同是居於天水圍的志同道合半馬拉松跑手,一起共付車資包的士直往市區。」2008-02-18《文匯報》

在眾多文章中,小弟並非發現閣下所指「港鐵公司當時的回覆, 當然是一表其耍太極的態度,
指該兩區的乘客可乘通宵巴士到荃灣, 再轉荃灣線.」的內容。

再者,小弟在有關 2008-02-18 馬拉松眾多文章中,只找到數篇確實有批評港鐵的文章,
而內容只是集中於天水圍的跑手的描述,是否代表「比人罵得多」呢?

fw1321 發表於 2009-1-30 17:10

吉文

pakchi70 發表於 2009-1-30 23:07

danielkwong 發表於 2009-1-31 04:03

如果提前一个月做计划,将轨道、列车的检查工作分散到马拉松赛前后若干日内进行,估计对服务质量不会构成太大的影响。
頁: 1 [2]
查看完整版本: 港鐵2月8日提早服務時間配合渣打馬拉松