4056 發表於 2005-8-11 00:15

報vtc定ive好?

我個frd會考3分。佢應該報VTC定IVE好?佢有3分,我覺得佢夠晒入IVE既found dip。但佢又驚IVE唔收佢就兩頭唔到岸,所以諗住聽日去報VTC。

我想問,佢有3分,駛唔駛報VTC?因為VTC一收左就要即刻交錢,冇得返轉頭。但我覺得以佢既成績IVE應該收佢。

我想要d意見...

DD2113 發表於 2005-8-11 00:22

朋友, 您想問什麼?

須知VTC 開辦IVE 喎..... #:-[

4056 發表於 2005-8-11 00:23

丫~~~sorry,其實我所指既VTC即係職訓課程,多數係一二年制。而IVE即係high dip/dip果d,係三年制。

KL631 發表於 2005-8-11 00:26

坦白地說,閣下個fd得三分,IVE既FD都未必大機會收佢(據小弟觀察所得,FD生最低都考到五、六分入黎)

4056 發表於 2005-8-11 00:31

KL631在 2005-8-11 12:26 AM 發表:

坦白地說,閣下個fd得三分,IVE既FD都未必大機會收佢(據小弟觀察所得,FD生最低都考到五、六分入黎)

我個frd揀左果個FD course收生既平均分係8.1,而佢得4分...即係佢根本唔駛諗?
我本來叫佢博一博,因為我而家既同學話佢地入FD都係會考兩三分就入左,所以想叫我個frd博一博...但睇倒平均收生成8.1分,我就開始猶豫。

佢聽日報VTC前會打多次畀我問我意見,咁我應該叫佢報唔報VTC好呢???(VTC多人爭,再唔報就冇晒位...所以要盡快)

另問,如果佢冇報VTC,而IVE又冇科FD收佢,咁佢仲有d咩路可以揀?

chrisappear 發表於 2005-8-11 00:40

4056在 2005-8-11 00:31 發表:
另問,如果佢冇報VTC,而IVE又冇科FD收佢,咁佢仲有d咩路可以揀?

坦白說,會考3-4分,又想繼續進修,恐怕只有毅進係十拿九穩.
如果想重讀中五,也要衡量自己有沒有決心求進.
重考而成績未見進步者,每年大不乏人.

4056 發表於 2005-8-11 00:53

chrisappear在 2005-8-11 12:40 AM 發表:

坦白說,會考3-4分,又想繼續進修,恐怕只有毅進係十拿九穩.
如果想重讀中五,也要衡量自己有沒有決心求進.
重考而成績未見進步者,每年大不乏人.

喔~!佢唔係諗住繼續進修a,佢諗住讀埋IVE或者VTC就出來工作。佢VTC諗住報旅遊,因為佢對呢方面有興趣,所以毅進佢應該唔會考慮。

VTC既入學程度只係寫中三,咁收我個frd既機會大唔大???

hksf 發表於 2005-8-11 11:30

4056在 2005-8-11 00:53 發表:

喔~!佢唔係諗住繼續進修a,佢諗住讀埋IVE或者VTC就出來工作。佢VTC諗住報旅遊,因為佢對呢方面有興趣,所以毅進佢應該唔會考慮。

VTC既入學程度只係寫中三,咁收我個frd既機會大唔大???

有中五程度就讀技術員課程啦
入中三技工班,玩咩?

18092001 發表於 2005-8-11 12:33

KL631在 2005-8-11 12:26 AM 發表:

今時的 IVE 已經唔同往日喇
大把知專里程科目等住你 (上年先開始實行)
以工商系科目黎講, High Dip 4 年制
- 會考完入讀第一年
- 會考完有 5 科合格入讀第二年
- 中七畢業入讀第三年
- 有相關 IVE DIPLOMA 入讀第四年
如果你會考太低分, 又或者英文唔合格
就要俾多一舊錢讀一個英文課程 ($2500)
總之呢D 市場收費既課程
你有錢就唔驚冇得讀

再睇返 IVE 官方資料
普遍入讀 知專里程 High Dip 4 年制的第一年
以上年黎講, 都係介乎 3-5 分
所以絕對唔驚讀唔到

讀足 4 年有 High Dip
第一年 - $23,500 + $2,500
第二年 - $35,000
第三年 - $37,500
第四年 - $40,000
淨睇表面數字, 總共要 $138,500 (未計學生會, 畢業費等雜項)
呢d 課程, 如果真係要讀, 就要好好認真讀
如果根本冇心機讀, 無謂逃避走去讀
計埋機會成本, 四年, 一來一回真係幾十萬

[ Last edited by 18092001 on 2005-8-11 at 12:58 ]

gk9112 發表於 2005-8-11 12:51

18092001在 2005-8-11 12:33 發表:

今時的 IVE 已經唔同往日喇
大把知專里程科目等住你
以工商系科目黎講, High Dip 4 年制
- 會考完入讀第一年
- 會考完有 5 科合格入讀第二年
- 中七畢業入讀第三年
- 有相關 IVE DIPLOMA 入讀第四年 ...

- 都要睇下熱唔熱門既,聞說今年酒店同設計果堆知專
里程課程十分受歡迎,實爭崩頭#???...
頁: [1] 2
查看完整版本: 報vtc定ive好?