kenny_hou 發表於 2005-8-11 02:55

問由廣州搭的士去深圳

想問下如果由廣州搭的士去深圳,大約要$到呢,另想問下
廣州的的士入唔入到深圳一線呢

THANKS

kmb3asv141 發表於 2005-8-11 06:09

kenny_hou在 2005-8-11 02:55 AM 發表:

想問下如果由廣州搭的士去深圳,大約要$到呢,另想問下
廣州的的士入唔入到深圳一線呢

THANKS
我響廣州坐過的士落深圳皇崗和羅湖,
差唔多要$300-400,通常坐得去深圳都
要同個司機好熟先得

2A_DL13 發表於 2005-8-11 14:12

kmb3asv141在 2005-8-11 06:09 發表:

我響廣州坐過的士落深圳皇崗和羅湖,
差唔多要$300-400,通常坐得去深圳都
要同個司機好熟先得

前日同朋友傾開一個類似問題,就係由西麗湖渡假村
坐的士落皇崗,點知個司機話佢架車唔可以落到去一
線範圍(以前西麗及蛇口仲係二線),所以要轉車。

即係...佢呢架係假的士......

不過我反而奇怪,如樓上的case,的士由廣州去到深
圳,點會有客上番去廣洲?

kmb3asv141 發表於 2005-8-11 15:19

仲有,坐的士由廣州去深圳一線
個司機一定要有通行証先得

通常廣州班司機響羅湖口岸等客
加上班司機有唔小熟客兩邊走,所以
唔怕空車返廣州

[ Last edited by kmb3asv141 on 2005-8-11 at 15:23 ]

fungtransport 發表於 2005-8-11 17:46

其實想知
假設司機真係願意(雖然或然率係低過億分之一都似)
是否由深圳坐到上北京,然後過萬找數都可以?
司機又可否在北京載客北京落車?
(以上「可以」係指合法載客)

Bristoll5g 發表於 2005-8-11 18:33

2A_DL13在 2005-8-11 14:12 發表:

前日同朋友傾開一個類似問題,就係由西麗湖渡假村
坐的士落皇崗,點知個司機話佢架車唔可以落到去一
線範圍(以前西麗及蛇口仲係二線),所以要轉車。

即係...佢呢架係假的士......

我想你截停的是行走於二線內的「綠的」, 是不可以進入特區的
想由二線直接去特區要搭「紅的」

另深圳尚有「黃的」(其實是金色) 則是行走於特區內
不可以出二線

Bristoll5g 發表於 2005-8-11 18:37

fungtransport在 2005-8-11 17:46 發表:

其實想知
假設司機真係願意(雖然或然率係低過億分之一都似)
是否由深圳坐到上北京,然後過萬找數都可以?
司機又可否在北京載客北京落車?
(以上「可以」係指合法載客)

一. 可以由深圳坐到北京
二. 深圳的士不可以在北京上客

U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-11 18:59

可以都一定唔會咁做,可能要四日先上到去,仲要空車落,你俾一萬都無用

fai 發表於 2005-8-12 09:24

理論上可以,但實上又有誰會隨便在深圳街頭截部的士去北京?

呢d長途行程都係坐飛機/火車,如果真係想用車都會去安排一d
專走長途既包車啦。

U-157星之Kelvin在 2005-8-11 18:59 發表:

可以都一定唔會咁做,可能要四日先上到去,仲要空車落,你俾一萬都無用
頁: [1]
查看完整版本: 問由廣州搭的士去深圳