gl4355 發表於 2005-8-13 19:49

文科定理科?

小弟今年會考剛放榜
原校就唔收..好彩都有中六讀..

小弟以為自己geog/econ可以c到...我自問geog我係校內唔差...都算ok好..但..點知都係得d...而且.自己又好努力..我夠肯定係我考九科入面最用功果兩科....所以..我認為係出到d人好係好勁....

另外..我反而冇乜興趣既理科..phy chem bio...我都係求其溫...只係考前果個月先讀...但..都係d....

我原來想中六讀geog/econ...所以報文科班
但..結果 文科full左
我迫住入左理科 ..讀bio/chem

咁..其實..我係應該讀文定讀理?
而家咁樣..叫好彩..定唔好彩??
我自問..覺得文科興趣大過理科...但成績就理好過文

chicken 發表於 2005-8-13 22:18

讀書都係求興趣.......對d無興趣的科目好難讀....尤其係上到a-level d野不能死背,要細心思考....

kwyeung 發表於 2005-8-13 23:56

A-level課程範圍多, 雖說無得死背,
但要記的東西仍多得恐佈。

如果無興趣勉強讀落去, 其實會幾辛苦。

PS 另樓主可有打算查卷?聽閣下所言,
地理成績與預計差距很大

loveandpeace 發表於 2005-8-14 05:09

gl4355在 2005-8-13 07:49 PM 發表:

...

咁..其實..我係應該讀文定讀理?
而家咁樣..叫好彩..定唔好彩??
我自問..覺得文科興趣大過理科...但成績就理好過文

...

我本來諗住做CD-Rom (Read Only),
0黎A7 / A15p板睇完就算,
但係見到你咁問,
真係忍唔住要出個post......

我反而想知道樓主:
1. 其實你將來除0左諗住讀文科或者理科之外,
    你有無諗過其他進修途徑?
2. 你自己本身0既興趣係乜,
    同埋最想學D乜
    (例如jar車, 攝影, Fashion Design, 投資做生意等等)?

如果你有0野唔方便0係度講,
歡迎透過i-Msg討論.

[ Last edited by loveandpeace on 2005-8-14 at 05:17 ]
頁: [1]
查看完整版本: 文科定理科?