billlmf 發表於 2005-8-21 10:02

澳門終於用Hybrid囉﹐可惜喇﹐唔係Cummins加Allison EP40既配搭﹐如果唔係可能會成為亞洲第一個operator用北美Hybrid既配搭囉﹗﹗

AA48@43A 發表於 2005-8-22 02:03

Chi_Hang在 2005-8-20 12:01 發表:

我很不明白,為何總是有些人用有色眼光看國貨呢?人家有甚突破,
還沒有真正運行,就立刻說人家是抄的,不然就說這個肯定是不行的!
如果是真的是不行, 為何澳巴一買就買十多台呢?#]:(#:-/
...

不過國貨表現不甚穩定...#:-X

新福利5架國貨行左一年都冇已經有1架做後備...前境不敢想像...同期
的Dart已出晒街, 冇架留廠...

orange 發表於 2005-8-23 02:36

AA48@43A在 2005-8-22 02:03 AM 發表:

不過國貨表現不甚穩定...#:-X

新福利5架國貨行左一年都冇已經有1架做後備...前境不敢想像...同期
的Dart已出晒街, 冇架留廠...

基本上那5架金龍都係後備車,從來都唔係任
何線既固定/指定用車,只係較常見係大車線
上(如1A,3,33等)先會用佢(雖然我影過行3A)

KT6487 發表於 2005-8-24 03:47

Chi_Hang在 2005-8-19 11:55 PM 發表:

唔知香港幾時有呢?澳門的巴士公司仲大膽同開放過香港的...

[ Last edited by Chi_Hang on 2005-8-19 at 23:57 ]

呢個唔係巴士公司大唔大膽既問題...
係國內D 底盤耐唔耐用ge 問題...
澳門有幾何要爬大斜...?
香港好多單層ge 線都要爬山....
你試下搵架金龍或者五洲龍行51 ....
分分鐘3-4年架車已經要成日留廠la....
一般國產車用10年已經好盡gar la...
加上成日出問題ge 話....
巴士公司有得選擇...點解唔選擇一D 耐用ge 車ar...
買D 唔耐用ge 車黎倒自己米...

AA48@43A 發表於 2005-8-24 04:47

orange在 2005-8-23 02:36 發表:

基本上那5架金龍都係後備車,從來都唔係任
何線既固定/指定用車,只係較常見係大車線
上(如1A,3,33等)先會用佢(雖然我影過行3A)

係冇指定派車, 不過其他4架車會行大半日甚至全日, 剩低果架會在
青洲廠做打扙車...

FX8173 發表於 2005-8-24 22:29

小弟o既一張設計圖片

kychung 發表於 2005-8-24 22:47

KT6487在 24/8/2005 03:47 發表:
呢個唔係巴士公司大唔大膽既問題...
係國內D 底盤耐唔耐用ge 問題...
澳門有幾何要爬大斜...?
香港好多單層ge 線都要爬山....
你試下搵架金龍或者五洲龍行51 ....
分分鐘3-4年架車已經要成日留廠la....
...

咁都有ge....
仔新世紀附近上澳門大學條路都好斜下

simon12 發表於 2005-8-24 22:54

lcl在 2005-8-21 12:36 AM 發表:

Img source:http://www.sznews.com/n3/ca1812441.htm

個牌箱位好似唔係好掂喎... 向天o既?俾1樓果d人睇o架?#:-/

[ Las ...

呢批車在邊度裝卸?

nwfb23 發表於 2005-8-24 23:06

kychung在 2005-8-24 22:47 發表:

咁都有ge....
�仔新世紀附近上澳門大學條路都好斜下

0個段斜路都係Coaster同Rosa掛帥,33已經徹離
所以站友講0既亦不無道理,新福利已經放棄0個度

不過,事實上兩條橋對巴士上斜0既要求都好高。

BKEN 發表於 2005-8-24 23:27

批五洲龍澳巴會購入多少架.
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 新聞 : 澳門澳巴新車 - 五洲龍設計線