KZ2356 發表於 2005-8-22 22:41

gsrc0525 發表於 2005-8-22 22:46

KZ2356在 2005-8-22 22:41 發表:

一本「磚頭書」,指大學常用的很厚的書本,一本要多少錢呢﹖

其實一般的大學生書籍,是很昂貴的,一般都需要達$500-1000的。

有錯請指正。

chrisappear 發表於 2005-8-23 00:55

gsrc0525在 2005-8-22 22:46 發表:
其實一般的大學生書籍,是很昂貴的,一般都需要達$500-1000的。

有錯請指正。
所以學科津貼動輒幾千,甚至過萬.
銀碼看似不少,實際上絕不見使...#:-X

superbus 發表於 2005-8-23 01:40

KZ2356在 2005-8-22 10:41 PM 發表:

一本「磚頭書」,指大學常用的很厚的書本,一本要多少錢呢﹖

係唔係每科唔同?#:-[
小弟讀果科,果0的所謂「磚頭書」,
每本都係一舊水有找(仲要可有可無,班導師話鐘意0既話就買啦)#:P
另外計哂上年買書0既錢,都唔知有冇兩舊水#:-*

kenny_hou 發表於 2005-8-23 01:49

小鈔當年用的書都要成$200至300一本,所以都幾吃力

ccicoltd 發表於 2005-8-23 18:40

superbus在 2005-8-23 01:40 發表:
係唔係每科唔同?#:-[
小弟讀果科,果0的所謂「磚頭書」,
每本都係一舊水有找(仲要可有可無,班導師話鐘意0既話就買啦)#:P
另外計哂上年買書0既錢,都唔知有冇兩舊水#:-*
小弟曾於大學書店看見兩本頁數相若的「磚頭書」,
都標價二百多元;不過一本是港幣,一本是美元#:P

站友講得對,不同科目、甚至不同出版社的課本,雖
然同樣「夠份量」,但價錢可有天壤之別。

eg9515 發表於 2005-8-23 21:16

gsrc0525在 2005-8-22 10:46 PM 發表:

有錯請指正。

冇咁誇的
多數都係$150-$300

HY671 發表於 2005-8-23 23:57

eg9515在 2005-8-23 09:16 PM 發表:

冇咁誇的
多數都係$150-$300

佢之前話自己中學書薄費要$9000,不過唔知佢係咪唔係本地板友呢?#:-[

matchman72 發表於 2005-8-24 01:13

ccicoltd在 2005-8-23 18:40 發表:
站友講得對,不同科目、甚至不同出版社的課本,雖
然同樣「夠份量」,但價錢可有天壤之別。

個人覺得大專用書既「選擇」較中小學為多
係旺角星際買左兩本夾埋八百幾頁紙既書先七十幾蚊
如果係商務買,一本己經要二百幾蚊#:-*

[ Last edited by matchman72 on 2005-8-24 at 01:17 ]

DIH 發表於 2005-8-24 18:08

視乎出版商、年份、科目等等而異,我買過最平的$1xx,最貴的$4xx,
而有時係可以唔買、買二手書、借書、影印......代替買新書。
講真,大學課程,一本書每個topic講少少,加埋可能只得全書10%或更少。#:-/
頁: [1] 2
查看完整版本: 大學「磚頭書」之問題