Alvin2002 發表於 2009-4-22 20:41

關於港鐵M-train問題

M-train煞車系統係用可再生系統, 煞車時產生既電能, 會唔會反饋返電纜, 畀其他列車用? 若果唔會, 係因乜原因唔咁做?

M-train列車車門係用氣動車門, 係唔係因為氣動車門比電動車門多好處, 所以前地鐵o係翻新列車時, 先唔將車門改為電動?

M-train列車o係加速後直至剎車前呢段時間, 列車電動機會唔會消耗電力?
若果加速後電動機保持動力, 使列車能夠保持均速, 點解M-train上大斜路(例如過完海底隧道後上金鐘或尖沙咀時)時, 速度會大為減慢, 到將近入站時先再加速?

先多謝各位專家解答.:)

DIH 發表於 2009-4-22 22:56

頭兩條我唔係好識答你,第三條,我玩BVE時,感覺係上大斜路時你「踩盡」都係冇乜力的。:lol
如果K-train係可以保持比較均速上斜的話,即係M-train純粹係冇咁「大力」。

hklam 發表於 2009-4-22 23:45

原帖由 Alvin2002 於 2009-4-22 20:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. M-train煞車系統係用可再生系統, 煞車時產生既電能, 會唔會反饋返電纜, 畀其他列車用? 若果唔會, 係因乜原因唔咁做?

2. M-train列車車門係用氣動車門, 係唔係因為氣動車門比電動車門多好處, 所以前地鐵o係翻新列車時, 先唔將車門改為電動?

3. M-train列車o係加速後直至剎車前呢段時間, 列車電動機會唔會消耗電力?
4. 若果加速後電動機保持動力, 使列車能夠保持均速, 點解M-train上大斜路(例如過完海底隧道後上金鐘或尖沙咀時)時, 速度會大為減慢, 到將近入站時先再加速?

先多謝各位專家解答

1. 唔會,K-train 先有咁設計
2. 當年列車沒有翻新機械成份,所以根本唔會改動車門的機械
3. 唔消耗電力時係會惰行的 (你會 feel 到)
4. 當你搭過全速上金鐘或尖沙咀後,你會明白與你的問題無關,速度慢係因為臨轉彎入站前減速惰行

mmlcs36 發表於 2009-4-22 23:50

Alvin2002 發表於 2009-4-23 23:31

原帖由 hklam 於 2009-4-22 23:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 唔會,K-train 先有咁設計
2. 當年列車沒有翻新機械成份,所以根本唔會改動車門的機械
3. 唔消耗電力時係會惰行的 (你會 feel 到)
4. 當你搭過全速上金鐘或尖沙咀後,你會明白與你的問題無關,速度慢係因為臨轉彎入站前 ...

咁請問M-train 加速後, 係唔係就進入惰行狀態?
頁: [1]
查看完整版本: 關於港鐵M-train問題