AVD1 發表於 2009-4-25 02:45

Yahoo (全球) 關閉 Geocities 服務

Yahoo! News
http://hk.news.yahoo.com/article/090424/8/bugm.html

本來仲以為只係香港地區會關閉 Geocities
但上文咁講, 應該係全球 Yahoo 都會 Close ~

PS. 友善提醒
Geocities 用戶快去 Backup + 快搵新空間去放你個網站

對於關閉 Geocities, 本人覺得十分可惜 :(
始終我用 Geocities 都有五六年 ~

DIH 發表於 2009-4-26 15:49

好彩入一入呢道睇嗟,趕緊backup先~

我用咗八年幾喇~

3asv6 發表於 2009-4-26 18:46

我98年一有得上網(為左睇BDB,當年一上網見到即刻迷上.:lol)就開始用,
用左過左10年,個homestead URL(motorcity/speedway/7215)仲係有
效的.0甘又無埋.玩左兩代newsgroup,visualmedia岩岩好今日係刪
server一個月.連呢個geocities都無埋,真係唔少回憶0係入面.好在都仲
有hosting位安置到0的0野,0野唔係多搬唔難.如果再有我用開hosting又關
閉的話真係逼住唔玩了...:Q

行走網珞0甘多年,當年internet第一水後(01年後)又係眼見好多web
host唔見晒.之後玩NG又見到唔少0野.睇住版權法越黎越受重視,香港登記
domain已經無晒歌仔d/l.連歌仔做background都唔得.玩左網多年都見過唔
少0野,見盡無數hosting同newsgroup關閉...:Q:'(:'(

3asv6 發表於 2009-5-3 23:57

原帖由 DIH 於 2009-4-26 15:49 發表

好彩入一入呢道睇嗟,趕緊backup先~

我用咗八年幾喇~

要搬的今日已岩岩搬完.靜反的唔會再郁,日後幾
個月後尢geocities自己"產"算.最難搞的
javascript都搞掂埋都搞好,都算settle
down了.

geocities都算係自己一生人整的第一個網頁的
"發跡地",用左0甘耐時間真係非常唔捨得.成十
年前仲未變broken link/死site真係好少有,
不過最後都係要過左十年無耐進入歷史...:'(

日後geocities真係話要刪的話就0甘replace左
0個頁同將已有0個邊轉去另一hosting就得.其
實首頁0的link已放埋過去,只差在未replace左
另一個hosting個現有首頁...

AVD1 發表於 2009-5-8 15:08

原帖由 3asv6 於 2009-5-3 23:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要搬的今日已岩岩搬完.靜反的唔會再郁,日後幾
個月後尢geocities自己"產"算.最難搞的
javascript都搞掂埋都搞好,都算settle
down了.

geocities都算係自己一生人整的第一個網頁的
"發跡地",用左0甘耐時間真係非常唔捨得. ...
想問下大家會轉去邊個 Hosting ?

因其實 Yahoo! Geocities 係好多人用 o既 Hosting, 尤其對初學者
只係方便, 同埋有 Yahoo! Account 就已經可以用到 ~

3asv6 發表於 2009-5-8 16:03

原帖由 AVD1 於 2009-5-8 15:08 發表

因其實 Yahoo! Geocities 係好多人用 o既 Hosting, 尤其對初學者
只係方便, 同埋有 Yahoo! Account 就已經可以用到 ~

prohosting,呢個真係算係0甘.試過好幾年
只係login入去完全無更新佢都無cut左我
a/c.如果呢度無埋我要去搵新hosting好耐
...:L

DIH 發表於 2009-5-8 23:33

我的backup site係在tripod......冇乜消息話會摺,但好多廣告banner,不過我個網都唔係好多人睇嘅。:lol

bananasims 發表於 2009-5-12 09:07

其實 Geocities 喺外國係有搞收費網存既服務,收費同外國既網頁寄存公司相比都算平
不過多唔多人用就唔清楚

nwfb1601 發表於 2009-5-12 11:46

原帖由 AVD1 於 2009-5-8 15:08 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我早就轉用 sina,佢個介面都唔算難用,而
且有 101mb 容量,對我0黎講都夠使。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif
頁: [1]
查看完整版本: Yahoo (全球) 關閉 Geocities 服務