LV5 發表於 2005-8-26 16:32

[舊聞?] 兩列藍箭去長春大修

繼部x2000之後
廣深又有兩抽藍箭大修(去長春!!)

聽聞大修一去就去兩三個月......
又聽聞果兩部野依家到左武漢了.........

唔知這段時間廣深用咩車來頂替部野la?,广深依家得番4抽藍箭同埋x2000

ps:好想影到時(見到)佢地掛在貨卡中拉番長春...

NEO_962 發表於 2005-8-26 22:56

用DF9/11/SS8+RZ25T(?)代掛...因為都冇乜車會行廣深

GT40 發表於 2005-8-27 00:08

我早兩日上過廣州,坐全列雙層軟座25Z,那是暫替藍箭的還是原本用開的?
另問為甚麼會有單層25K/25Z和一節雙層25Z混編?看來很古怪。還有深圳
的11G是跑甚麼路線的?看它牽引的紅皮車底應是25G,25G不是跑不了160km/h
的高速嗎?那班車為甚麼可用上最高規格的11G?

89B 發表於 2005-8-27 01:43

LV5在 2005-8-26 04:32 PM 發表:

繼部x2000之後
廣深又有兩抽藍箭大修(去長春!!)

聽聞大修一去就去兩三個月......
又聽聞果兩部野依家到左武漢了.........

唔知這段時間廣深用咩車來頂替部野la?,广深依家得番4抽藍箭同埋x2000
...

拉得成抽藍箭都唔會再搭單拉埋其它貨車呱;)

Bristoll5g 發表於 2005-8-27 02:57

89B在 2005-8-27 01:43 發表:

拉得成抽藍箭都唔會再搭單拉埋其它貨車呱;)

貨列成六十卡架喎, 一抽藍箭先得個幾卡 :P
一定會掛埋其他貨卡北上

500 發表於 2005-8-27 07:33

Bristoll5g在 2005-8-27 02:57 AM 發表:

貨列成六十卡架喎, 一抽藍箭先得個幾卡 :P
一定會掛埋其他貨卡北上

一定會?果真係咁的話,抽藍箭就唔洗要都得啦。

佢全抽(頭尾兩端除外)的車勾係emu用的永久連結器,只可受最多3千公噸的力;
而自動車勾最多可以頂3萬公噸力。

貨運列車因為其牽引重量大(抽抽貨運都係又長又重)的關係,所以每個貨卡用受
得力大的自動車勾。但係EMU就唔係咁啦,如果唔係另文運送深圳地鐵時(見另文)
只係勾兩列地鐵再係後面加卡break van啦。

如果個勾受大過佢ge設計值的力話,分分鐘會斷勾→制造意外。呢個罪名可不是
你可以擔當得起的。:P

bigbrain 發表於 2005-8-27 09:00

運藍箭同運深圳地鐵一樣, 都係用貨運火車來拉, 同埋會放在貨列尾部.

Bristoll5g 發表於 2005-8-27 14:17

500在 2005-8-27 07:33 發表:

如果個勾受大過佢ge設計值的力話,分分鐘會斷勾→制造意外。呢個罪名可不是
你可以擔當得起的。

請問這個「你」是指誰?

LV5 發表於 2005-8-27 22:56

GT40在 2005-8-27 12:08 AM 發表:

我早兩日上過廣州,坐全列雙層軟座25Z,那是暫替藍箭的還是原本用開的?
另問為甚麼會有單層25K/25Z和一節雙層25Z混編?看來很古怪。還有深圳
的11G是跑甚麼路線的?看它牽引的紅皮車底應是25G,25G不是跑不了160km/h ...

部11G好似是去泰州的K91/2
仲有另一條,但忘記左

另外單層25K/25Z(我見過25Z)和一節雙層25Z混編這情況耐唔耐都見有,應該唔關blue arrow 整車事

eg6461 發表於 2005-8-30 17:24

NEO_962在 2005-8-26 10:56 PM 發表:

用DF9/11/SS8+RZ25T(?)代掛...因為都冇乜車會行廣深

有時甚至會拎本身行京廣的硬卧的25K行廣深
我剛剛先坐過
張飛仲寫住硬坐(同賣豬仔無分別)
坐着佢真係唔知坐好定瞓好

最搞笑就係原本廣深列車上特產龜靈膏
係京廣硬卧25K上變成北京填鴨同毛主席限量版金卡==''''

[ Last edited by eg6461 on 2005-8-30 at 17:26 ]
頁: [1] 2
查看完整版本: [舊聞?] 兩列藍箭去長春大修