AD15113 發表於 2009-5-8 15:46

點解而家要用"港鐵"

好多時傳媒/新聞要提到香港的鐵路都要用港鐵,
例子;;某某地區交通擠塞,,運輸署建議市民改乘"港鐵",,
點解一定要咁強調呢個公司名?地鐵/西鐵/火車系交通工具名稱,,
或者例子:西鐵發生信號故障....為什麼要刻意說"港鐵西鐵線"只要說西鐵便可以以前九鐵年代西鐵叫'九廣西鐵"為什麼又不說"九鐵九廣西鐵",,
另一例子;就是前排小弟同幾個朋友在大埔..有個人講是地鐵站,,我同佢講大埔幾時有地鐵站,呢個系火車站..令一個朋友..說是港鐵站..大家一齊笑左,
好似我住東涌的,,我是搭東涌線 ,而東涌線是由港鐵經營,,以前是地鐵經營 但系行走方式不是以市區地鐵的方式,,所以講地鐵只系,,佢地唔明搭東涌線是咩東東
正常人只會說 "搭巴士"而唔系搭九巴 /城巴
所以希望..大家要明白 港鐵是什麼 地鐵是什麼 西鐵又是什麼 ,,我終於都明白點降九巴唔用港鐵站,而要用鐵路站了:) :)

hkstudent 發表於 2009-5-8 15:57

原帖由 AD15113 於 2009-5-8 03:46 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好多時傳媒/新聞要提到香港的鐵路都要用港鐵,
例子;;某某地區交通擠塞,,運輸署建議市民改乘"港鐵",,
點解一定要咁強調呢個公司名?地鐵/西鐵/火車系交通工具名稱,,
或者例子:西鐵發生信號故障....為什麼要刻意說"港鐵 ...
英文多數都係用train來總代,
不過廣東話無一個詞可以做到呢個,所以先有港鐵、火車、地鐵的問題吧

K仔 發表於 2009-5-8 16:14

東涌線不是地鐵?! 先搞清楚地鐵一詞的意思吧。

「西鐵」並不是所謂的「交通工具名稱」,而是九鐵公司制訂的鐵路線名稱,和「觀塘線」的情況相若。不過在習慣上市民都使用西鐵、西鐵站等稱呼而已。若論正確性,西鐵已是過時的名稱,正確的名稱是「西鐵線」。

當有需要指稱整個鐵路系統時(例如呼籲市民使用鐵路),若用「地鐵」、「西鐵」等恐怕被認為錯誤,用「東鐵線、觀塘線、荃灣線、港島線、東涌線、將軍澳線、西鐵線、馬鞍山線、迪士尼線」又過於累贅,剩下可用的詞就只有「港鐵」和「鐵路」。二擇其一,樓主為什麼抗拒前者呢?因為是公司名,所以就不能用?

AD15113 發表於 2009-5-8 16:37

原帖由 K仔 於 2009-5-8 16:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東涌線不是地鐵?! 先搞清楚地鐵一詞的意思吧。

「西鐵」並不是所謂的「交通工具名稱」,而是九鐵公司制訂的鐵路線名稱,和「觀塘線」的情況相若。不過在習慣上市民都使用西鐵、西鐵站等稱呼而已。若論正確性,西鐵已是過 ...
東涌線是屬於通勤線的鐵路線,,地鐵是市區地下行走的
其實唔明點樣累贅,,好似以前未合併 有次屯門公路出左事,,電台都叫我地搭西鐵,但而家就叫人搭港鐵,,又或者今天灣仔封路既..可以建議市民搭港島線或者鐵路有咩問題,,唔使叫人用咩,,,非地面交通工具..咁怪.,,只要用條鐵路既名就唔怕觸及到公司名好似要改路既只系講經過巴士路線要改路,而唔會話經過既九巴.城巴要改路   因為港鐵,我同好多人都習慣唔到,,我反而講港島線會習慣d

kj9021 發表於 2009-5-8 16:44

像我家父明明只係去搭其中一段東涌線都會話搭“機鐵”。:lol

ccicoltd 發表於 2009-5-8 16:49

原帖由 AD15113 於 2009-5-8 16:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東涌線是屬於通勤線的鐵路線,,地鐵是市區地下行走的
「地鐵東涌線」是指地鐵公司經營的東涌線服務,現在換成「港鐵東涌線」,意思也一樣。(而且其市區段也是在地下行走)

如果不提地鐵港鐵會怎樣?城巴有東涌線 (E21A etc),嶼巴有東涌線 (11 38 etc),現在連過境巴士都有東涌線!

AD15113 發表於 2009-5-8 17:05

原帖由 ccicoltd 於 2009-5-8 16:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

「地鐵東涌線」是指地鐵公司經營的東涌線服務,現在換成「港鐵東涌線」,意思也一樣。(而且其市區段也是在地下行走)

如果不提地鐵港鐵會怎樣?城巴有東涌線 (E21A etc),嶼巴有東涌線 (11 38 etc),現在連過境巴士都有東涌線 ...

「港鐵東涌線」可以叫返東涌線

城巴有東涌線 (E21A) 咪叫返 E21A線/嶼巴的38可以叫返38線
因為香港得一條東涌線..東涌得一條38線所以唔會有錯..

GD1570 發表於 2009-5-8 18:02

你要叫地鐵、港鐵定火車就緊係自己話事啦
只要同你對話的人士明白便行..

傳媒唔同的是,佢地有自己的專業..
唔可以下下只用一D通俗的字眼去報導新聞...
即係等於我地巴士版的「老九」「新城」「橙公司」「火車」
唔通你覺得這些字眼可以出現在電視機前嗎?
試想想一名新聞報導員在讀新聞時話:
「今日開始,大家唔駛一定要抬橙公司的車喇,因為今日開級老九都有提供另一個服務」
你覺得怎樣?

地鐵,咪又係前MTR的中文名
咁現在MTR的中文名又真係改左為「港鐵」WOR..
改名叫港鐵有咩問題

再者,你分別到唔代表其他人一樣分別到,這亦是最重要的原因

P.S.:以上例子我只係用一個較易明白的極瑞例子,並沒有任何影射某人/某公司的成份

KZ9314@YCC 發表於 2009-5-8 18:29

我自己也不喜歡現時兩鐵合併後,有時硬要在各路線前加「港鐵」的做法
例:我們把西鐵稱呼作西鐵、西鐵線,精而簡
將其說成「港鐵西鐵線」,十分類聚

小巴路線牌上顯示「大丸」,大家都會知道是銅鑼灣
所以,將東涌線、機場快線說成「機鐵」、或是將東鐵說成「九廣東鐵」、「火車」,也絕對沒有問題,只要大家能明白即可

hklam 發表於 2009-5-8 18:55

原帖由 AD15113 於 2009-5-8 17:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

「港鐵東涌線」可以叫返東涌線

城巴有東涌線 (E21A) 咪叫返 E21A線/嶼巴的38可以叫返38線
因為香港得一條東涌線..東涌得一條38線所以唔會有錯..

你別主觀吧
唔同人/公司的東涌線都有唔同定義

你同人講東涌線,你可以理解係港鐵東涌線,但我可以理解成城巴東涌線,大嶼山居民更會理解成嶼巴東涌線

講埋服務機構名稱根本沒有問題
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 點解而家要用"港鐵"