hr1918 發表於 2005-8-28 13:43

求職信問題

近排見一個求職廣告,想試下遞信申請
如果有關廣告同資料係用中文刊登,係咪都應該用返中文寫求職信呢?

謝謝指教:D

60M 發表於 2005-8-28 14:37

hr1918在 2005-8-28 13:43 發表:

近排見一個求職廣告,想試下遞信申請
如果有關廣告同資料係用中文刊登,係咪都應該用返中文寫求職信呢?

謝謝指教:D

我覺得你應該用你認為可以表達到自己 o既文字

唔好為左令人有特別印象而用英文

要知道, 打錯野後果真係可大可小

hr1918 發表於 2005-8-30 22:43

雖然自己英文都還可以(當然唔好同個d自稱拎A既比),但咁講就一定係中文熟悉d啦

不過呢..最後我都寫左英文,因為今次想in呢間都算大公司,我諗都係用英文好自己check過就應該可以,但掂唔掂就聽天由命了#:(

edhong 發表於 2005-8-31 20:13

60M 發表於 2005-8-31 22:34

edhong在 2005-8-31 20:13 發表:

I found agent to help me find a job, don't know should I send the application letter again ...

http://apply.aquent.com/talent?PROC=AWUIDrawShortApplication&websiteType=mcs[/ ...

印象中

搵A準搵要另外俾commission--

假若得手的話

bigfish_hk2 發表於 2005-8-31 22:42

60M在 2005-8-31 10:34 PM 發表:

印象中

搵A準搵要另外俾commission--

假若得手的話

印象中而家o的 agent 假若得手的話
係會以 agent 名義請你,之後委派你去o個間公司做野
每個月出o既糧係會 agent 出俾你
至於你去做野o個間公司每個月俾幾多錢俾 agent 出糧俾你,只有佢地知道!

hr1918 發表於 2005-8-31 23:27

bigfish_hk2在 2005-8-31 22:42 發表:

印象中而家o的 agent 假若得手的話
係會以 agent 名義請你,之後委派你去o個間公司做野
每個月出o既糧係會 agent 出俾你
至於你去做野o個間公司每個月俾幾多錢俾 agent 出糧俾你,只有佢地知道!

係,我做緊呢份都係咁,所以見工一日要in兩度(先in Agent再 in 搵agent請人既公司)Agent 個度仲叫我去公司見時唔需要答同提及任何關於人工報酬既問題,食幾多真係只有agent自己知.....

所以如果見得成上面講個份工一定即quit呢份,就算賠錢走都係咁話,至少唔駛再比agent抽佣壓價#]:(
頁: [1]
查看完整版本: 求職信問題