bigfish_hk2 發表於 2005-8-31 22:55

一星期做六日o既文職工作

留意到勞工處刊登o既文職工作都有一部份係註明返六日,即係星期六下午都要返工!

請問有冇板友係一星期返六日工o既文職工作呢?

通常係唔係工廠區o既公司先會叫人返足六日?

o係呢o的公司平時做野,係唔係相對返五日或者五日半o個o的公司冇咁忙呢?

948 發表於 2005-8-31 23:10

我唸文職都分好多種喎,有d要求好低,一般文書處理就ok,當然人工就........
亦有d要求你識處理shipping doc.或者打字速度等等,人工就好d.

當然啦,忙唔忙仲要睇下間公司政策,人手分配&公司規模等,
用五日定六日去睇未必準,睇下一日做幾個鐘好過,
好彩既可能5點幾6點可以收工,不過我識唔小人做到8點幾9點(ot).

至於一星期工作日數,我知道多數5日半囉,朝9至5或者6,星期六收一點,
都有返六日既,但我唔知點計,或者而家時代唔同左,增值嗎...
(什至我見有sales都係返六日,而人工同文職差不多)

p.s.我返文職時間,朝九晚五,計工時既,亦可以勉強話係長短周咁計,
不過未必休星期六,&一星期可以休幾日/連續一星期無休息,
皆因我個份嚴格黎講唔係文職.

da54 發表於 2005-9-1 00:02

小弟家陣就係返足六日 office,不過好少 OT.... 同埋有「星期六津貼」~
不過老實講,我就情願開 OT... 因為返足六日,其實等於一星期休息一日。
如果返五日半,起碼禮拜六可以舒舒服服咁過丫....

至於工作量呢家野好難比較架喎,如果一間公司多野做,返足七日
都唔會話少野做架啦....

P.S. 小弟間公司係 24 小時運作的,不過我個職位唔駛輪更~~

Ketsu 發表於 2005-9-2 09:12

da54在 2005-9-1 12:02 AM 發表:

小弟家陣就係返足六日 office,不過好少 OT.... 同埋有「星期六津貼」~
不過老實講,我就情願開 OT... 因為返足六日,其實等於一星期休息一日。
如果返五日半,起碼禮拜六可以舒舒服服咁過丫....

至於工作量 ...

返五日半都唔算太好
因為就算星期六返半晝
朝早既情況都係同平日一様
又係要咁早起身
而車費亦等同平時
再加上有d holiday mood
星期六既工作情緒係會減弱左
(雖然話返五日既
holiday mood可能會響星期五出現
但感覺始終有星期六咁強烈
呢兩種情況我都親身感受過)

不過返五日半工
點都好過返足六日既

ef8826 發表於 2005-9-9 12:01

我之前個份都係文員(但係shipping)
每日朝九晚十(有時十一點半)﹐星期六報稱半日﹐但實制又係全日
咪仲死﹗﹗

bigfish_hk2 發表於 2005-9-9 12:14

ef8826在 2005-9-9 12:01 PM 發表:

每日朝九晚十(有時十一點半)﹐星期六報稱半日﹐但實制又係全日
咪仲死﹗﹗

如果係返咁長o既時間
介唔介意講下大約會有幾多錢人工同埋乜野額外津貼呀?

轉工o既原因係唔係就係工時長呢?#???

68A 發表於 2005-9-9 12:50

ef8826 發表於 2005-9-9 13:47

$7500一個月
OT$30個鐘(極限60個鐘).....我個個月都過
之後4個鐘半日假﹐8個鐘一日假(但放到先算)

走的原因不是工時長﹐係個經理經常借題發揮﹐小事化大
唉#:-/

simon12 發表於 2005-9-9 13:52

ef8826在 2005-9-9 12:01 PM 發表:

咪仲死﹗﹗

你一年有幾多天有薪假?

[ Last edited by simon12 on 2005-9-9 at 13:53 ]

ef8826 發表於 2005-9-9 14:23

simon12在 2005-9-9 13:52 發表:

你一年有幾多天有薪假?

[ Last edited by simon12 on 2005-9-9 at 13:53 ]

當時份工有12日
頁: [1] 2
查看完整版本: 一星期做六日o既文職工作