240288 發表於 2009-5-29 23:54

我觉得西铁线可以增设葵芳和奥运站。

西铁线目前的设置站距过大,美孚到荃湾西一站相当于荃湾线的五站,南昌到柯士甸相当于东涌线的两站。
因此增设这两站不仅增加了转线车站,也给葵芳和奥运的居民区尖沙咀和红磡提供方便。
前些时候有人提出九龙南线的方案不佳,认为应该再往东一点,沿西九龙走廊和广东道铺设线路会比较好,避免和东涌线走向一致重复建设,但是既然选择和东涌线并行,就要发挥换乘的优势,增加转线车站(奥运),避免乘客挤在同一个站转线。

HE7921 發表於 2009-5-30 00:23

早年前九鐵發展西鐵既時候係有計劃起葵芳站(即葵福路地底近葵青劇院)

可惜因為不合乎成本效益而遭擱置

053h4 發表於 2009-5-30 00:41

石頭 發表於 2009-5-30 01:00

西鐵葵芳不設站(客量)真係差好遠...

天水圍幾條M線仲可以並存而唔係3變2,

部份原因都係西鐵無葵芳站所致(客量問題)~

UCR683 發表於 2009-5-30 12:19

記得2005年鐵路迷網民「迪仔」及「西鐵千九車」編寫的《港鐵誌》,
曾經描述過1990年代初期的「九廣東鐵葵芳支線」的計劃。
可惜現時《港鐵誌》已失連,無法下載;而上述的作者,亦無意重新上傳《港鐵誌》。

ASV50 發表於 2009-5-30 15:19

你覺得可以

不過唔代表可以做到..

a_drew 發表於 2009-5-30 16:03

(DELETE)

a_drew 發表於 2009-5-30 16:03

原帖由 240288 於 2009-5-29 23:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
西铁线目前的设置站距过大,美孚到荃湾西一站相当于荃湾线的五站,南昌到柯士甸相当于东涌线的两站。
因此增设这两站不仅增加了转线车站,也给葵芳和奥运的居民区尖沙咀和红磡提供方便。
前些时候有人提出九龙南线的方案不 ...

兩鐵已合併,

奧運站既問題, 可以係南昌轉車解決
葵涌區問題, 其實可以延長荃灣線至柴灣角再起個西鐵轉線站駁荃灣西

Megabus 發表於 2009-6-2 02:26

樓主...你知唔知Metro同Heavy Rail的分別...

設計同限制上都有好大的分別...

Kaix 發表於 2009-6-2 07:59

原帖由 Megabus 於 2009-6-2 02:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主...你知唔知Metro同Heavy Rail的分別...

設計同限制上都有好大的分別...

你又黎...
我唔認為西鐵線有需要設奧運站,
但完全唔認同你見解

首先Metro都係Heavy Rail嘅一種
Heavy Rail vs Light Rail,Metro vs Suburban Rail,
西鐵線有人話係Metro,有人話係Suburban Rail,
呢個冇明確準則,亦唔影響站距,
冇人講過Metro唔可以站疏,冇人講過Suburban Rail唔可以站密,
Metro定Suburban Rail都只係d人想catagorise佢地而安個名上去

第二請問西鐵有咩設計限制令佢車站唔可以密??
就係因為你將佢稱為Heavy Rail所以就因為個名而出現設計限制??
我估你都講唔出實質上Heavy Rail有d咩設計限制;P

第三西鐵用嘅信號系統同將來沙紅線一樣,用車又一樣,
但沙紅線d站點解可以咁密,將來沙紅線仲同西鐵合併成東西線,又話有設計限制??

頁: [1] 2
查看完整版本: 我觉得西铁线可以增设葵芳和奥运站。