nwfb1110 發表於 2009-6-13 21:52

前九鐵路線與前地鐵路線問題:

九鐵路線與地鐵路線本身沒有路軌接通的,
兩鐵合併後會否興建新的路軌來打通現有既兩個路線?

因為規劃中既沙中線路軌會與現有既鐵路路線接通,
方便工程車往來所有路線。

gy9308 發表於 2009-6-13 22:34

原帖由 nwfb1110 於 2009-6-13 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
九鐵路線與地鐵路線本身沒有路軌接通的,
兩鐵合併後會否興建新的路軌來打通現有既兩個路線?

因為規劃中既沙中線路軌會與現有既鐵路路線接通,
方便工程車往來所有路線。 ...

我想應該不行
因為一個是行直流電 另一個是行交流電
用錯請改

DIH 發表於 2009-6-13 22:47

我未聽聞過沙中線會有軌道與觀塘綫接通喎......
(咦唔係,「現有鐵路路線」可以係東鐵綫或西鐵綫,我捉字虱;P)

首先,那3mm的軌距差異,我唔係內行,我唔知會唔會好大影響;
通電方法不同、訊號系統不同,即使真有軌道接通前地鐵網絡,
都只可以有限度給工程車使用,但兩鐵都已經有各自的工程車,通軌的實際需要成疑。

我所知的唯一兩鐵共用鐵路設施,係貨櫃碼頭內的施工場地,
早期給機場鐵路使用,後來用作興建西鐵,2004年的影像版香港街都有影到,現在已全部移走。

PoohPoohJoe 發表於 2009-6-13 23:02

3MM軌距係冇問題既
兩鐵未合拼之前真係有諗過打通軌道(好似係九龍塘附近打通)
方便MTR新訂既車可以係紅磡落地
之後經九鐵軌道運去九龍塘(?)再轉駁去地鐵軌道去九龍灣
但後來唔知點解取消左

回上:
兩鐵共用鐵路設施仲有成大個南昌站:lol

kei_hk 發表於 2009-6-13 23:57

原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-6-13 11:02 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
3MM軌距係冇問題既
但後來唔知點解取消左

回上:
兩鐵共用鐵路設施 ...

2鐵的網絡如果是為新車卡來港而要打通﹐根本無此需要。講真﹐有幾多機會有新車卡來港?

事實上﹐除了輕鐵外﹐全部都有路通到海邊。前九鐵網絡﹐可於紅磡上岸(連西鐵都已經通埋)﹐前地鐵網絡﹐則在小濠灣上岸。

至於工程車﹐也是2個網絡都有獨自的工程車﹐平常都會用到﹐根本不會有機會去另一網絡。
唯一有機會的便是前九鐵少部份工程車﹐負責維修電纜之用﹐是東西馬共用的﹐這批車可以3線共用的原因﹐只是它們是由普通的大貨車改裝而成﹐加上升降台及另一組車輛於路軌上行駛﹐要去另一條線工作﹐只是在路面行駛﹐所以這批車也可駛入前地鐵範圍工作。

HE7921 發表於 2009-6-14 22:46

如果搞直通唔知會有咩車呢

交直流版K-train...

(因為千九不可能開入地鐵既隧道內)

UCR683 發表於 2009-6-14 23:17

原帖由 HE7921 於 2009-6-14 22:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果搞直通唔知會有咩車呢
交直流版K-train...
(因為千九不可能開入地鐵既隧道內)
還有一個問題:如何兼容月台幕門/閘門的問題。
因為地下鐵路用列車,及原本用作近郊鐵路用的列車,兩者車身長度不同,車門間距也不同。

Megabus 發表於 2009-6-17 03:43

原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-6-13 23:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
3MM軌距係冇問題既
但後來唔知點解取消左

回上:
兩鐵共用鐵路設施 ...

唔好玩啦,3mm就係3mm,雖然數目上好細,係實際上係唔容許,好易出軌的,否則洗乜都日都要check住...唔好睇少3mm,部車絕對可以唧左出黎

完全冇必要因為運送新車而combine d track,因為好耐之前MTR車上岸都係靠貨車溜夜運去九龍灣...(最後一批九鐵黃頭都係用同一方法由九龍灣運去火炭...),而且2鐵的envelope係完全唔同,就算齋俾工程車都可能行唔到,莫講話EMU

PoohPoohJoe 發表於 2009-6-17 14:38

原帖由 Megabus 於 2009-6-17 03:43 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔好玩啦,3mm就係3mm,雖然數目上好細,係實際上係唔容許,好易出軌的,否則洗乜都日都要check住...唔好睇少3mm,部車絕對可以唧左出黎

完全冇必要因為運送新車而combine d track,因為好耐之前MTR車上岸都係靠貨車溜夜運去九 ...

呢3MM軌距係唔會影響列車運行問題
呢樣野共和本書有講過,BXEHK入面又有討論過
而且我係話以前有計劃過
上面有人又反駁有小蠔灣
但冇小蠔灣車廠之前又點上呢
事實就係用貨車
但如果有COMBINE度咪可以用呢個方法由紅磡運車過MTR
我而家只係指出呢個冇實現過既計劃既可能用處
而閣下又反駁有冇需要
佢有冇需要我就唔知
可能因為真係冇需要所以冇起
但我好清楚係講到明"有計劃過"

Octavian 發表於 2009-6-17 21:08

但據67年版既地鐵規劃圖(正名是甚麼則忘記了)
在九龍塘同石硤尾中間是有側線連接九廣鐵路南行方向及觀塘線旺角方向

我不知道在後期修正系統中有沒有興建預留位(但一定沒有建成,因為該地方變成了城大),但肯定的是"真的有計劃駁通兩個鐵路系統",就算不是作客運用途,也可以用作工程車調車之用
頁: [1] 2
查看完整版本: 前九鐵路線與前地鐵路線問題: