cpt039 發表於 2009-6-17 12:48

巨鷹珍寶轉波問題

其實巨鷹珍寶係點樣轉波呢?因為我見再唔係以前珍寶“打波子”嘅轉波方式,係襟掣。咁究竟係點轉一波,二波咁呢?唔該晒!

AD18 發表於 2009-6-17 12:53

巨鷹珍寶既波掣係有兩排
上排有 4 粒
下排有 2 粒

上排分別係 1 , 2 , 3 , 4 波 (左至右)
下排係 N 波同 R 波 (左至右)
入波果陣係要打 1 波先 , 轉波果陣先打 N 波再入 2 波 , 之後都係咁

架車行緊 4 波果陣如果要落迫力減速同停車既話 , 就會入番 N 波之後再剎停架車

*有錯請指正

LA16-3ASV465-51 發表於 2009-6-17 13:25

原帖由 AD18 於 2009-6-17 12:53 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
架車行緊 4 波果陣如果要落迫力減速同停車既話 , 就會入番 N 波之後再剎停架車
其實唔駛入返N先減速同停車,這只是內地的駕駛習慣...

gordon 發表於 2009-6-17 13:51

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2009-6-17 13:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實唔駛入返N先減速同停車,這只是內地的駕駛習慣...
不是, 只是香港的司機對待波子機特別心急及粗魯而已, 而且全手動波箱, 都係入空波停車的.

呢個波子機的正確控制方法, 轉波果陣係要在中間空波位置停留數秒, 才轉入其他波段, 例如由一波轉二波, 波棍離開一波位置後, 中途在空波停留數秒, 才轉入二波, 二波轉三波及三波轉四波都係一樣, 停車就入空波再停定車子, 呢個設計係因為個波箱不會自動呼氣, 如果轉波太快, 車子就會很挫, 當年有部份珍寶試過在波箱加上外置電腦, 變成自動波箱, 最後失敗告終(據知九巴曾有自動波珍寶在行車途中被波箱挫斷車軨螺絲), 就係因為少左停留空波呢個動作.

巨鷹珍寶轉波要用手掌先按N波再入波, 原理都係一樣.

其實只要放隻手上波掣台, 四隻手指對著四個波掣, 手掌放在空波位置, 然後好似彈琴咁, 手指入波, 轉波時放手掌, 再轉第二隻手指, 如此類推, 就會比較輕鬆, 不過呢個改裝過的波子機都有缺點, 係司機有機會唔記得自己入左邊個波段.

homanbean 發表於 2009-6-17 15:03

原帖由 gordon 於 2009-6-17 13:51 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不是, 只是香港的司機對待波子機特別心急及粗魯而已, 而且全手動波箱, 都係入空波停車的.

呢個波子機的正確控制方法, 轉波果陣係要在中間空波位置停留數秒, 才轉入其他波段, 例如由一波轉二波, 波棍離開一波位置後 ...

大陸司機剎車入空波完全係佢地既壞習慣
因為佢地覺得唔俾油既時候入空波可以慳油

其實剎車係唔應該入空波既
考車果時空波滑行係即刻肥佬
就算唔講考車咁嚴
正確都應該係入住波 甚至拖波
就停既時候先好轉空波

arhang2001 發表於 2009-6-17 22:59

當年在北京搭巴士,見過個司機係停定車之前已經連車都熄埋,一腳唔縮踩停部車,
直到再開車先再撻。

S3BL121 發表於 2009-6-17 23:01

回復 6# 的帖子

莫講話北京
深圳都見過有師姐渣d老廣客
停燈位時都死埋火

不過o個支燈位真係幾長
成2百秒左右
頁: [1]
查看完整版本: 巨鷹珍寶轉波問題