hkwp 發表於 2005-9-8 12:06

IELTS 與 TOFEL 那個較易?澳洲留學多問

剛獲 UQ - The University Of Queensland, Australia 既學位,但需要"Proof my English level", 即要:
IELTS Overall Band 6.5, Writing 6 /
TOFEL (Computer Test) Score 237, Essay Band 4.5

但在剛考的一次 IELTS 中我只獲 Oveall 6.0 (Listening 5.5 Reading 7.0 Writing 5 Speaking 6),因未能達到指標,所以我需要到 UQ 上英文班,但這個十五星期的英文班可能不能趕及我二月 Degree 開課,這樣我需要 defer 一個 Sem 了,現在我還有以下選擇:
1. 十二月重考 IELTS
2. 十月考一次 TOFEL

請教各位 TOFEL 要考以上分數容易嗎?另如果要在一個月內做 Practice 會否十分不足及困難呢?

還有,以我 IELTS 考獲的成績,需要讀十五星期的英文班嗎?
另問各位在澳洲留學的朋友,以讀 Computing 來說 UQ 或是 QUT 較好呢?在我出發前有什麼要留意及準備?有什麼一定要在香港買拿過去呢?

問得太多了,因自己對去澳洲留學有點怯... 先謝各位回覆!

joeli16 發表於 2005-9-8 17:33

TOEFL(唔係 TOFEL)computer base要237其實都幾高,
自己都係得233,Essay 5.0。
要求埋Essay分數都係第一次聽,
美國D大學通常只係理總分。

其實如果你日常習慣用英文,
TOEFL其實唔難,
不過如果你係新手,
就好易衰Listening同Essay,
香港學生一般對Listening比較弱,
Listening同一般美國人用正常速度講冇異,
唔同香港咁就住黎講,
我唔知你底子如何,
不過你話用一個月準備,
時間較短。

Essay同香港既composition好唔同,
呢部份只有20分鐘,
不限字數,
你就係要o係呢段時間內成篇文打好,
冇乜時間話寫outline...
最好係一諗到乜就即刻打出黎,
然後有時間先整理,
如果只有一,兩段,
真係唔好諗住過到4.0。

我未考過IELTS,
不過從成績睇黎,
TOEFL Listening可以會較弱,
要有237真係唔易。

讀英文班其實有好處,
學到grammar之餘,
仲可以適應instructors大約講野速度,
之後正式上lecture都易D。

其他問題留待其他板友解答。

winston 發表於 2005-9-8 19:13

You can have some reference from this topic:

IELTS 問題

I have lots of idea about IELTS exams inside this post.
Hope this can help you.

P.S: I only took IELTS twice, my second attempt was in last December.

[ Last edited by winston on 2005-9-8 at 19:18 ]

yuenpo 發表於 2005-9-9 14:10

澳洲方面好似只係承認 IELTS 唔認 TOEFL
而美國就相反
雖然呢間U兩個都承認
不過如果你想在澳洲 transfer 咁你都係要再考 IELTS
我就咁建議: 不如兩個都考晒,咁就可以逼你努力D. 反正 TOEFL 日日都有得考

其實TOEFL 250 分先至到入美國一間似樣的大學的要求,版友的 23X 分恐怕真係太低

[ Last edited by yuenpo on 2005-9-9 at 14:16 ]

drew 發表於 2005-9-9 18:48

yuenpo在 2005-9-9 02:10 PM 發表:

而美國就相反
...

因為IELTS考的是British English,而TOEFL考的則是American English。

tsoikc 發表於 2005-9-10 17:33

yuenpo在 2005-9-9 14:10 發表:

而美國就相反
雖然呢間U兩個都承認
不過如果你想在澳洲 transfer 咁你都係要再考 IELTS
我就咁建議: 不如兩個都考晒,咁就可以逼你努力D. 反正 TOEFL 日日都有得考

...

Actually, while I go to Polytehnic in New Zealand, what they ask its I have to take IELTS. According to them, they say IELTS its easier than TOEFL, the fact its TOEFL its very difficult becasue I keep practise and the score its not very good..... But I go for IELTS my first practise for listing already got 46/50 question correct~ and the final score after I take 1 week practise of IELTS are Writing:5 Listing:7 Reading:5 Oral:5 Overall:5.5, thats enough for me to go to Polytech~ Anyway, I will recommend you take IELTS because its a litte bit easier and makes you less pressure~ Anyway, good luck:)

湯美 發表於 2005-9-11 17:59

hkwp在 2005-9-8 14:06 發表:
... 以我 IELTS 考獲的成績,需要讀十五星期的英文班嗎?

當初我去悉尼讀 Foundation Year 前都有報讀五個星期英文班,
不過報讀英文班主要目的唔係響短短日子改善我嘅英文程度,
而係響開學前可以提早體驗同感受響外國上堂及生活係咩一回事,
仲有可以提早預備其他日後所需,如到銀行開戶口等等。

其實英文班同讀 Degree 好大分別,
不過讀英文班都有唔少樂趣,
而我就好享受果五個星期,
上堂之餘更把握時間響悉尼四處遊覽呢 ~ #:P

... 在我出發前有什麼要留意及準備?有什麼一定要在香港買拿過去呢?

例牌要做 - 驗身搞簽證
文件預備妥當 - 搞手續冇咁亂
留意天氣 - 循例一提;Brisbane 日頭比較暖,夜晚較涼

好多日常用品都可以響 Brisbane 買到,
不過澳洲物價較高,唔想用咁多錢就要響香港帶過去,
要帶嘅一般都係衫褲鞋襪、電腦、個人特別娛樂用品 (iPod / MP3 之類) 等。

至於其他就要視乎樓主有冇特別要求喇 ~ :)

... 因自己對去澳洲留學有點怯 ...

唔使怯,建議樓主可以提早出發,
先習慣風土人情再熟識周遭環境後就自然冇咁怯,
有時間咪當係去緊旅行囉 ~ #:P

arthur 發表於 2005-9-12 02:50

湯美在 2005-9-11 05:59 PM 發表:

當初我去悉尼讀 Foundation Year 前都有報讀五個星期英文班,
不過報讀英文班主要目的唔係響短短日子改善我嘅英文程度,
而係響開學前可以提早體驗同感受響外國上堂及生活係咩一回事,
仲有可以提早 ...

OT:請問湯美兄讀邊間U呢?
小弟1月都過黎unsw讀foundation ar..

湯美 發表於 2005-9-12 11:34

arthur在 2005-9-12 04:50 發表:
OT:請問湯美兄讀邊間U呢?
小弟1月都過黎unsw讀foundation ar..

讀緊 The University of Sydney ~

PS - 去年我都係響 UNSW 讀 Foundation Year ~ #:P
頁: [1]
查看完整版本: IELTS 與 TOFEL 那個較易?澳洲留學多問