exspeed 發表於 2009-7-5 18:27

輕鐵屯門站四卡月台的意義

輕鐵屯門站月台既長度可以同時容納四架輕鐵,
但而家最頭既位置係唔用既, 由第二卡先開始停

兩架單卡同時埋站就問題不大, 但如果先有拖卡
埋站, 緊接住埋站既單卡次次都係停低, 等前面
個架走左先埋站

點解唔善用埋最後個卡既停車位呢 ?
雖然只係等幾十秒, 但係南行趕住去市中心轉
巴士既客就真係多得佢唔少 :L

fw1321 發表於 2009-7-5 19:19

上星期我先見到南行三條線既單卡 (505, 507, 751) 一齊上落客。

JU2541 發表於 2009-7-5 20:12

初初果時係用埋
好似話太前...D 人唔方便左...要行到好前先上到輕鐵..
就倒後左一個車位

ccchhhuuunnn 發表於 2009-7-5 20:23

輕鐵唔同成抽重鐵
重鐵無論係第一卡定最尾果卡都係同一個目的地
但輕鐵唔同路線停唔同位置會有唔同目的地

一般人都會在頭卡等車,但行去第三卡上車對老人家或行動不便人士實在太遠
所以大部份司機都會拖慢速度避免在第三卡泊位
部份司機更連第二卡都唔泊,等到頭卡有位才停站
所以很多時三/兩卡月台只能用到頭一卡,非常浪費資源及時間

長遠來說我認為應將大部份月台分線分卡泊位以減少浪費

樂仔〞 發表於 2009-7-5 20:58

以前係黎俾 551 552 553 既拖卡一次過塞埋站
重組唔到 , 咪第 2 卡起停 lo
如果分線停既話 , 要好留意 505 507 751 既上客速度
507 係特別慢 .. [ 太多地點獨市 ]
751 係特別快 .. [ 得番 2 個站 ]
唔易搞

Wright---AVW16 發表於 2009-7-5 20:58

回復 4# 的帖子

咁樣個站就要用好大空間,但輕鐵沿線有空位讓它這樣擴建嗎?

ccchhhuuunnn 發表於 2009-7-5 22:24

回復 6# 的帖子

不一定要每線編一卡,兩/三線編定一卡已經足夠
像安定站北行 或 元朗大馬路西行一樣分線就OK......
當然分也要分得有技巧一些

如 班次較密及上落時間較長的路線應編為第一卡上客
以增加 "用盡" 兩卡月台的 "機會",避免而家兩三卡月台只能用一卡既情況,亦可以分流月台乘客堆在頭卡等車的情況(如屯門站、兆康站)

因為部份路線有拖卡,兩卡月台 同 三卡月台 也應該有不同分法

當然,有些時候無需要分
如青雲至美樂南行、豐景園至兆禧南行、元朗大馬路東行
因為所有唔同路線既班次都前往同一目的地,有位即停就可

117 發表於 2009-7-5 23:17

真係覺得浪費左
咁不如改黎過對面月台啦
成卡輕鐵既長度, 唔會望唔到有車/人黎緊喇卦?

ChickenTong 發表於 2009-7-6 00:33

dongfeng 發表於 2009-7-6 00:50

回復 8# 的帖子

那裡有升降機及自動梯下地面層,再過對面月台。即使輪椅使用者、長者、推嬰兒車者...,也沒有障礙。
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵屯門站四卡月台的意義