HY671 發表於 2009-7-8 09:52

吉百利朱古力廣告 (個人感想)

最近電視同roadshow都不停咁播呢個廣告(roadshow版同電視
版好似有少少唔同),有兩個小朋友隨著強勁既音樂,眼眉不斷
強勁地跳動果個呢...

先唔講會唔會教壞小朋友(個人認為小朋友要模仿也不是太容易
學得到),作為一個廣告,總是想帶出自己品牌同廣告主題吧?
但我睇完佢地擠眉弄眼,最後換個畫面話「開心預埋你」,我
想問下同果兩位小朋友做既野有乜關連?

只要將最尾一幕換做另一個品牌,咪又可以當另一個廣告?

定係有野我miss左?係的話請賜教!

bustop 發表於 2009-7-8 10:28

原帖由 HY671 於 2009-7-8 09:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
先唔講會唔會教壞小朋友(個人認為小朋友要模仿也不是太容易
學得到),作為一個廣告,總是想帶出自己品牌同廣告主題吧?
但我睇完佢地擠眉弄眼,最後換個畫面話「開心預埋你」,我
想問下同果兩位小朋友做既野有乜關連?

只要將最尾一幕換做另一個品牌,咪又可以當另一個廣告?

定係有野我miss左?係的話請賜教!

而家d 廣告片, 大部份已經唔再係三四十年前「平霸」果種硬銷形式,
只要廣告內容吸引到你, 又match到句slogan, 已經ok.
唔知閣下睇完條片有咩反應, 我自己睇完就覺得好好笑.
(當然間唔中睇一兩次會好笑, roadshow咁滾筒式轟炸就另作別論.)
因為兩個小朋友的戚眉動作好夾音樂的節奏,
又識得用捽汽球模仿捽碟聲.
睇完覺得好笑, 咪呼應到佢果句「開心預埋你」囉.
仲有, 你將吉百利個嘜頭換成其他牌子, 冇錯係冇乜分別.
但家陣你記得佢係吉百利廣告, 咪即係個廣告成功囉.

CPY 發表於 2009-7-8 10:28

HY671 發表於 2009-7-8 10:55

原帖由 bustop 於 2009-7-8 10:28 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而家d 廣告片, 大部份已經唔再係三四十年前「平霸」果種硬銷形式,
只要廣告內容吸引到你, 又match到句slogan, 已經ok.
唔知閣下睇完條片有咩反應, 我自己睇完就覺得好好笑.
(當然間唔中睇一兩次會好笑, roadshow咁滾筒式轟炸就另作別論.)
因為兩個小朋友的戚眉動作好夾音樂的節奏,
又識得用捽汽球模仿捽碟聲.
睇完覺得好笑, 咪呼應到佢果句「開心預埋你」囉.
仲有, 你將吉百利個嘜頭換成其他牌子, 冇錯係冇乜分別.
但家陣你記得佢係吉百利廣告, 咪即係個廣告成功囉.

多謝兩位板友解說。:handshake

我由第一次睇起,從來冇開心既感覺。雖然佢吸引到我知道
佢係賣吉百利朱古力,但絕對唔會増加我買佢產品既意慾。
難道閣下睇得咁開心,之後有買過呢個品牌黎食?

teddybus 發表於 2009-7-8 15:12

原帖由 HY671 於 2009-7-8 10:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

多謝兩位板友解說。:handshake

我由第一次睇起,從來冇開心既感覺。雖然佢吸引到我知道
佢係賣吉百利朱古力,但絕對唔會増加我買佢產品既意慾。
難道閣下睇得咁開心,之後有買過呢個品牌黎食? ...

你呢種年紀當然唔會就咁比個廣告吸引就會即刻想買黎食啦...
但呢個朱古力既promotion target 係邊個先?:lol

HK104 發表於 2009-7-8 18:15

個廣告有印象,不過唔睇呢度就唔知係吉百利朱古力,我仲成日以為係
Sony Ericcson或者Motorola。

kay 發表於 2009-7-8 19:28

老實講,我返工個陣,呢個廣告既音樂係播得好大聲
差唔多一聽到就知又播啦~
P.S.我做個間餐廳有排細電視既
不過呢,個廣告能夠成功引起d人去討論,本身已經贏左一仗
不論好壞,有人留意就得,亦是廣告本義。
如果政府廣告學到d技巧,多好~

SunnyJacky9094 發表於 2009-7-8 21:01

個女仔整汽球果d聲真係想煩到掟爛部電視....
之前響第二個post講過, 第一次見呢個廣告係響戲院睇transformer果陣, 我以為係味d叫人熄電話同埋唔好講野果d片, 點知最尾.....全場o哂咀

brian 發表於 2009-7-9 01:43

廣告唔一定係sell你買佢o既product o既…
一個已經有相當長"歷史"o既品牌,
佢o既廣告可以係remind大家佢呢個品牌o既存在、引起大家o既注意,
呢個廣告我覺得o係呢方面都幾成功…

A312 發表於 2009-7-9 02:25

唔駛太過認真,Just for fun:D
即係咁,如果你覺得吉百利煩,
咁我真係唔知點形容面油洗甩豆豆洗甩:L
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 吉百利朱古力廣告 (個人感想)