eg9515 發表於 2009-7-17 02:33

廣深港高鐵客量問題

早前《明報》指深港機場快線可能每日得七千人,第2日政府話《明報》引用錯誤,但其實無咩實質回應。另一方面,政府有關廣深港高鐵的乘搭人次預測,說廣深港高鐵每日有十萬人次乘搭,其實都十分可疑。但為何一路都沒有人質疑這個數字的可信性?預測是由政府內部隨便吹,定係由顧問公司做的?有沒有高手解答。

tonytsang_hk 發表於 2009-7-17 03:22

這個廣深港高鐵 的方案有點奇怪..可能係有其他用途..點會港區中途不設站..唔make sense..

barking 發表於 2009-7-17 03:51

佢講既10萬, 計埋廣深段?

053h4 發表於 2009-7-17 09:57

a_drew 發表於 2009-7-17 10:07

原帖由 tonytsang_hk 於 2009-7-17 03:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
這個廣深港高鐵 的方案有點奇怪..可能係有其他用途..點會港區中途不設站..唔make sense..

宜家城際線係香港都冇中途站, 係唔係都唔MAKE SENSE 呢:L

Kaix 發表於 2009-7-17 10:11

原帖由 tonytsang_hk 於 2009-7-17 03:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁嘅問題出自一個交通愛好者簡直不可思議

點解廣深港高鐵要港區中途設站???
你又唔問點解直通車中途不設站???

廣深港高鐵係城際,同台灣高鐵、日本新幹線一樣,
只會市中心設站或者一城一站

香港仲要咁細,由西九龍至福田只係廿幾公里,
中途再設站點行到200km/h??

新幹綠品川去橫濱唔通又要加川崎站??

Kaix 發表於 2009-7-17 10:23

原帖由 eg9515 於 2009-7-17 02:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
早前《明報》指深港機場快線可能每日得七千人,第2日政府話《明報》引用錯誤,但其實無咩實質回應。另一方面,政府有關廣深港高鐵的乘搭人次預測,說廣深港高鐵每日有十萬人次乘搭,其實都十分可疑。但為何一路都沒有人質疑這 ...

首先點解你會覺得深港高鐵十萬客可疑?? 就係因為深港機鐵得七千人??

我就覺得連咁樣轉機都有七千人,深港高鐵十萬客一d都唔過分,
羅湖每日都有二十幾萬客喇,仲有大量去到廣東省各地嘅直巴,
仲有內陸機,高鐵連去上海都係10小時之內

香港同大陸關係越黎越頻密,唔明白點解有人連跟國家高鐵網接軌嘅深港高鐵都叫大白象

ronaldlau 發表於 2009-7-17 10:42

原帖由 Kaix 於 2009-7-17 10:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
高鐵連去上海都係10小時之內
如果 return ticket 約 $1200 - 1400
你估冇人晚上 2200 上車,
朝早 0800 到上海工幹?

or...... 2400 上車 朝早 1000 到上海玩下 食 lunch and check in?

你估去 airport 好好玩咩~
下下巴士 60 - 90 mins~
又要預 60 - 90 check in
又冇左 2.5 hours....

去到浦東又要搞 60 mins...

which means...... 6 - 7 hours from centre to centre~~~~

咁高鐵咪有 advertange law...~

eg9515 發表於 2009-7-17 14:53

為何可疑

要由一萬到二萬,二萬到三萬,每上一個一萬都係另一回事。

講深港機場線先,如《明報》所言,廣州白雲都愈來愈多國際航線,對香港機場要到深圳機場的客量應該影響

羅湖返大陸每日係有廿幾萬,但係有幾多會真係因為廣深港高鐵起左而轉乘高鐵﹖
如果去珠三角及廣東省
1. 車費﹕羅湖車費一定比高鐵平
2. 轉駁﹕羅湖轉駁一定比高鐵好
3. 去深圳、廣州﹕高鐵去福田、龍華、石壁,除福田外其餘都不是市中心,真係要去深廣的市民有幾多會轉用高鐵﹖對新界西北居民而言,去福田肯定是會直接搭車去落馬州,去羅湖商業區一定係經返羅湖

直巴的例子同,直巴可以點到點、車費較平,高鐵只到新廣州及新深圳,實在不吸引。

惟一較大機會吸到客的,係去北京及上海或其他內地省市的長途火車或飛機客。呢方面我地沒有資料,好難會預計到有幾多人會轉用高鐵。如果假設到時內地及香港的出口境手續及安排沒有多大改變,對內地居民仍然設有諸多限制的話,實在看不到點解高鐵會有十萬人用。

053h4 發表於 2009-7-17 18:08

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 廣深港高鐵客量問題