KC8249 發表於 2005-9-17 00:57

鄭笑 發表於 2005-9-17 06:08

Ketsu 發表於 2005-9-17 09:04

以前我有個同學
佢既頭髮天生帶d 紅色
結果佢初初返學都成日俾人捉佢染頭

我諗呢個訓導主任應該係教文科
至少佢一定冇讀過bio

chrisappear 發表於 2005-9-17 12:20

鄭笑在 2005-9-17 06:08 發表:
其實,主任本身也很難做,有很多學生把口都十分利害,又鍾意比,難度老師要每日與同學舌戰麼?
訓導主任根本無須與學生舌戰.
學生儀容有否違反校規,是講證據,講道理;意氣用事無助解決糾紛.
訓導主任有權提出質疑,但若有求證行動(向家長/以往班主任查詢),才下判斷,其做法是否不妥,仍有商榷之處.

[ Last edited by chrisappear on 2005-9-17 at 12:24 ]

湯美 發表於 2005-9-17 12:58

記得讀中六中七班中有女同學就係咁俾訓導主任話,
之後響家長投訴下仲驚動埋校長,
最後校長以唔想搞到咁大件事為由而令事件告一段落,
不過因為呢件事搞到大家都面阻阻咁,
我地班同學見到都好無可奈何 ...

kenny_hou 發表於 2005-9-18 01:51

湯美在 2005-9-17 12:58 PM 發表:

記得讀中六中七班中有女同學就係咁俾訓導主任話,
之後響家長投訴下仲驚動埋校長,
最後校長以唔想搞到咁大件事為由而令事件告一段落,
不過因為呢件事搞到大家都面阻阻咁,
我地班同學見到都好無可奈何 ...

想問下之後個訓導主任有無針對呢幾位女同學呢

881903 發表於 2005-9-22 12:03

鄭笑在 2005-9-17 06:08 AM 發表:

這個是主任本身見識少,不信任學生的問題,同頭髮有關的還有,天生金毛,髮線「的水」部分過長(即不是學生刻意留的水,而是同學本身的水的髮線問題。)

其實,主任本身也很難做,有很多學生把口都十分利害,又 ...

Yes, my hair is gold colour from the little until now, and I remembered that a "Parent Letter" must be placed in my school bag, and I need to show this letter to Prefects, when they are trying to "catch" me for my gold colour hair.

lauthomas 發表於 2005-9-22 14:43

Ketsu在 17-9-2005 09:04 發表:
我諗呢個訓導主任應該係教文科
至少佢一定冇讀過bio
如果樓主指的是霍訓導主任
他就是教中文和美術的

shtsang 發表於 2005-9-22 18:21

我覺得有d人如果(記住只係如果)本身既行為係唔好既話,
佢就算天生唔係染髮而又真係天然唔係黑色既,俾人誤會
染髮都實不為過.
頁: [1]
查看完整版本: 嚴重不滿天主教伍華中學訓導主任處理手法