fai 發表於 2005-9-19 20:25

Dolphin在 2005-9-18 08:24 發表:

仲有~

點菜的數目總和不可是7. 有時個湯都計, 有時又唔計...

有時計有時唔計我諗只係因為已叫了食物又不想為這避忌而
加減因而以此自圓其說罷了。(叫左六送一湯就話湯唔計,叫
左七送一湯就話計埋湯)

OtisLeung 發表於 2005-9-19 21:37

fai在 19-9-2005 08:25 PM 發表:

有時計有時唔計我諗只係因為已叫了食物又不想為這避忌而
加減因而以此自圓其說罷了。(叫左六送一湯就話湯唔計,叫
左七送一湯就話計埋湯)

七這個數字相信有與死人有關的意思,
例如去世後的頭七尾七, 鬼節又在農曆七月等

西環寶翠園係沒有第七座的,
那時售樓部的職員話七字唔吉利, 所以要skip左佢

3asv6 發表於 2005-9-19 22:24

不可「飛象過河」:P
遇上無轉盤又很大的桌子,如果是朋友可以互相夾菜,
但不熟悉的,就會出現人人都只吃面前食物的怪現象。

呢樣0野以前我阿媽0個邊係介意的,但近年
唔知點解都唔再介意,我阿爸0個邊又唔介
意的,琴晚先試完黎,不過可以的話都盡量
唔會做...

KE7782 發表於 2005-9-19 23:54

hk4sure在 2005-9-18 19:47 發表:

講起菜數目, 記得喪禮完畢後主家設的「解慰酒(纓紅宴)」
酒菜數目也有限制, 但不記得是限制了哪個數目。

而「解慰酒」中也好似不可叫生果盤及糖水,
不明其原由。 #:-[

因為生果和糖水是甜品,(甜品有開心的意思)如果喪禮後的解慰酒食甜食,別人覺得有不尊重死者。

S3BL103 發表於 2005-9-20 00:02

hk4sure 發表於 2005-9-20 00:29

S3BL103在 2005-9-20 12:02 AM 發表:

我仲以為人地示意斟夠了茶,我仲即刻停哂水添~#:P
原來真係有段故架~~唔講唔知,宜家先知~ ;)

小弟細個時和你的想法一樣... :D

而背後的一段故係睇《國家地理頻道》才知,
真係好諷刺, 竟然要睇外國電視來認識自己的文化... #:-X

KE7782在 2005-9-19 11:54 PM 發表:

因為生果和糖水是甜品,(甜品有開心的意思)如果喪禮後的解慰酒食甜食,別人覺得有不尊重死者。

但係「吉儀」裡也會放粒糖入去...

OtisLeung 發表於 2005-9-20 07:56

S3BL103在 20-9-2005 12:02 AM 發表:

我仲以為人地示意斟夠了茶,我仲即刻停哂水添~#:P
原來真係有段故架~~唔講唔知,宜家先知~ ;)

小弟更加以為係人地飲完茶, 示意"呢度無茶了",
叫斟緊茶者斟埋佢個杯添~

HY671 發表於 2005-9-20 09:23

hk4sure在 2005-9-18 07:47 PM 發表:

講起菜數目, 記得喪禮完畢後主家設的「解慰酒(纓紅宴)」
酒菜數目也有限制, 但不記得是限制了哪個數目。

[

為何酒樓的菜單是寫「英雄宴」呢?
(去過兩次,兩次張單都係咁寫...)

superbus 發表於 2005-9-20 09:51

HY671在 2005-9-20 09:23 AM 發表:

為何酒樓的菜單是寫「英雄宴」呢?
(去過兩次,兩次張單都係咁寫...)

會唔會係0的人認為「解穢酒」唔好聽
所以改個名做「英雄宴」?(避忌?)

dicksonboy 發表於 2005-9-20 11:16

睇見個標題都覺得幾搞笑:中國人奇怪的餐桌禮儀
咁講難道獨有既禮儀都叫奇怪?
日本人食麫食到嘈喧巴閉奇怪?
印度人用手食野奇怪?
韓國人食飯唔拎起飯碗又奇怪?
美國人食食下野拎起碟野傳黎傳去奇怪?
我覺得用奇怪黎形容文化差異真係好奇怪~
再講~其實有好多文化上既差異都係同生存方式有關
例如有D位於熱帶地區既部族係有個習慣:
生左BB既婦人一年內唔可以有性行為
原因係確保BB可以從媽媽既人奶中吸收到足夠既營養
從前為生存積落既習慣到今日,我地聽落可能不合時宜,
但係了解過背後既意思後就知道前人不無道理
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 談中國人奇怪的餐桌禮儀