1005 發表於 2005-9-19 17:47

政府工(外判工作)一問

其實係幫人問 0既....

想問問中央圖書館的部份工作係咪已經外判?

頭先同一個舊同學傾開
佢同我講話佢經一間consultant公司去見一份中央圖書館
負責執書架的工作
時薪三十
無遲到、無早退、無請假的話就多三蚊一個鐘
即係大約五千蚊一個月

佢問我,信唔信得過
我就答唔到佢喇
但以我所知應該唔會咁高個喎#:P
應該都係得四千蚊到

想問下呢份工會唔會係流野呢?
謝謝解答:)

N38 發表於 2005-9-19 18:08

1005在 2005-9-19 05:47 PM 發表:

其實係幫人問 0既....

想問問中央圖書館的部份工作係咪已經外判?

頭先同一個舊同學傾開
佢同我講話佢經一間consultant公司去見一份中央圖書館
負責執書架的工作
時薪三十
無遲到、無早退、無請假的話就 ...

係呀,銅鑼灣中央圖書館係判左出去俾人做
其他圖書館就判左俾間M字頭公司做

我就係M字頭果間公司做緊,25$一小時,
無遲到、無早退、無請假就28$一小時

TL 發表於 2005-9-19 19:58

1005 發表於 2005-9-19 22:30

TL在 2005-9-19 07:58 PM 發表:

M 字頭果間係專幫街館搵人返工.
而香港中央圖書館就係 A 字頭間公司,
基本上呢間公司錢銀上唔會呃人,
樓主大可以放心.
只要您朋友 training 既時候聽聽話話就一定請,
training 非常之簡單, 又係大可以放心 ...

聽佢話,training無錢比個喎
咁佢training係consultant開定政府開架?
做到第四份政府工
都未聽過話有外判公司 0既....
亦都未聽過話training無錢比#;D

TL 發表於 2005-9-20 00:15

virus 發表於 2005-9-20 01:32

TL 發表於 2005-9-22 01:03

N38 發表於 2005-9-22 10:26

我認為m字頭公司唔係太好
個training 只係得1日時間教你點樣還書借書續借收罰款
根本上無可能一日可以學得晒

野學唔晒,就派左我去一間人手唔夠既館到做
又撞正一個康文署新請番來既LA,
結果呢......佢完全白紙一張,咩都唔識,我又有d野唔太熟,
佢又問返我,我聽佢講話佢地連training都無就落場
搞到成條人龍,D客又嘈,又話我唔知係唔係做緊野
人地續借唔到又唔記得幫人還返本書,
到期日子又印得唔好,結果俾人罵
話M字頭公司點樣TRAIN我出來......#:(

PS.今日有假放啦,可以休息一下

virus 發表於 2005-9-22 21:25

virus 發表於 2005-9-22 21:39

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 政府工(外判工作)一問