ahbong 發表於 2005-9-21 23:11

[問路] 天水圍至寶琳

我有西鐵月票
今日試左西鐵 + 東涌線 + 港島線 + 將軍澳線
全程要 1 小時 12 分鐘
不過呢... 轉車轉到頭暈

我好想知道...
會唔會有第二個方法可以快過鐵路...

kokchun 發表於 2005-9-21 23:14

有無村巴出觀塘?

無就係地鐵+西鐵快

269C+98A無可能快過上面既方法

gsrc0525 發表於 2005-9-21 23:20

ahbong在 2005-9-21 23:11 發表:

我有西鐵月票

我好想知道...

事實上沒有比西鐵更快的方法了,
但轉車次數卻只有1次。
即使最快的西鐵+98C,
行車時間也需要達80分鐘的。

KE7782 發表於 2005-9-21 23:22

可以的話乘269C至觀塘轉MTR已是較快,或者在觀塘轉93A/93K/98A。

ahbong 發表於 2005-9-21 23:29

其實我想知道
在美孚轉地鐵會否比過兩次海快呢?

3AD60 發表於 2005-9-22 01:35

ahbong在 2005-9-21 11:29 PM 發表:

其實我想知道
在美孚轉地鐵會否比過兩次海快呢?

時間上都係差唔多,但呢個方法勝在
等車唔洗等好耐,起碼地鐵(荃灣線及
觀塘線)既班次已經密過地鐵(東涌線).

另外,若果想由天水圍用最快既方法去
將軍澳(寶琳)的話或者可以考慮搭
九廣西鐵係美孚站落車,之後步行往
長沙灣道轉九巴42路線係清水灣道
(近坪石村)落車,之後轉91M路線往
將軍澳(寶琳),仲有一樣野要補充既係
九巴42路線及91M路線係有八仔轉乘優惠.

KE7782 發表於 2005-9-22 11:10

3AD60在 2005-9-22 01:35 發表:

時間上都係差唔多,但呢個方法勝在
等車唔洗等好耐,起碼地鐵(荃灣線及
觀塘線)既班次已經密過地鐵(東涌線).

另外,若果想由天水圍用最快既方法去
將軍澳(寶琳)的話或者可以考慮搭
九廣西鐵係美孚站落車,之後步行往
長沙灣道轉九巴42路線係清水灣道
(近坪石村)落車,之後轉91M路線往
將軍澳(寶琳),仲有一樣野要補充既係
九巴42路線及91M路線係有八仔轉乘優惠.

在彩雲/基順小學轉會好,因為在坪石42和91M的站位相差很遠,42在清水灣道聖若瑟小學,91M在龍翔道牛池灣村。

bigapple 發表於 2005-9-22 11:41

KE7782在 2005-9-21 07:22 AM 發表:

可以的話乘269C至觀塘轉MTR已是較快,或者在觀塘轉93A/93K/98A。

如果去寶琳站附近大可以轉10M
肯定快過地鐵同巴士(只係計觀塘至寶琳)

gn3509 發表於 2005-9-22 16:50

gsrc0525在 2005-9-21 11:20 PM 發表:

事實上沒有比西鐵更快的方法了,
但轉車次數卻只有1次。
即使最快的西鐵+98C,
行車時間也需要達80分鐘的。

西鐵->98C要80分鐘內完成似乎有丁點兒難度
相信冇人會用呢個又貴又慢既方法

clkwok 發表於 2005-9-22 17:36

ahbong在 2005-9-21 11:11 PM 發表:

我有西鐵月票

我好想知道...

撘西鐵去南昌免費轉701
係先達對面落車轉地鐵觀塘線 + 將軍澳線
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [問路] 天水圍至寶琳