Alvin2002 發表於 2009-8-13 14:14

報站回復九鐵年代

今朝搭荃灣線過中環(車卡C460), 去到尖沙咀時, 板友都應該知道暫時要由車長用人手報站.
奇怪既係, 今日坐呢列, 人手報站居然係播返以前用既錄音:

下一站 尖沙咀 乘客可以轉乘九廣東鐵
Next stationTsim Sha Tsui
Interchange station for the KCR East Rail

我唔知車長o係邊度搵返以前D錄音播出黎.

bombardier 發表於 2009-8-13 14:31

wa~咁勁?真係經典~
我試過星期二 6pm 過海到TST,廣播系統竟然報站話可到尖東站轉乘西鐵線 @@" ...南環線都未通車

lsc04d11 發表於 2009-8-14 08:16

我上次搭係報左電腦聲「尖沙咀..可在尖東站轉乘西鐵綫」
然後就司機自己講「下一站尖沙咀..可轉乘東鐵綫」

如果我係遊客會好混亂,同埋冇普通話...(點解唔會叫d司機都要講普通話)

原來荃灣綫既尖沙咀報站,會講番要o係「尖東站」轉乘..
唔知西鐵綫既會唔會講「o係尖沙咀站轉乘荃灣綫」

Alvin2002 發表於 2009-8-14 21:14

回復 3# 的帖子

要車長用普通話報站...唔好喇...
始終唔係個個車長都識普通話, 若果硬性要佢地用普通話報站, 講到"唔鹹唔淡"咁, 盞畀人笑.

FY2213_LekYuen 發表於 2009-8-14 22:54

原帖由 Alvin2002 於 2009-8-14 09:14 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
要車長用普通話報站...唔好喇...
始終唔係個個車長都識普通話, 若果硬性要佢地用普通話報站, 講到"唔鹹唔淡"咁, 盞畀人笑.
亦都唔見得英文有幾唔「唔鹹唔淡」;P

drew 發表於 2009-8-15 00:18

我今天晚上搭荃灣線經過尖沙咀站都聽到電腦預錄的新廣播,而司機更加沒有更正。

有點奇怪的是,以前地鐵經過中環會說「請到香港站轉乘東涌線及機場快線」,
隨後就刪除了「請到香港站」的字眼;
但現在就掉返轉,尖沙咀的廣播特意加入「請到尖東站」,做法似乎有欠統一。

pakchi70 發表於 2009-8-15 00:36

頁: [1]
查看完整版本: 報站回復九鐵年代