chhfung 發表於 2009-8-14 23:18

今日觀塘線信號故障?

今日13:35 左右搭KTL往調景嶺方向去到觀塘臨入站之前突然間猛咁落 brake,
唔似平時 ATO profile 咁行
跟住到站之後有車長廣播
" 本班列車以觀塘為終點站, 請所有乘客落車"
不過只係得廣東話版, 而且好細聲
唔夠一分鐘就開走左喇
跟住架車停左係觀塘側線
好不幸地第7,8卡有大約30人無落車, 被困車上
其間不斷有廣播話
"乘客請勿超越黃線, 以免發生危險"
跟住我轉搭下一班車, 好似完全無事咁用番 ATO 行車
但係去到藍田就 delay 左 2 分鐘...
唔知點解港鐵壞車廣播整係用人手廣播, 仲無其他語言
事後知道果架車係側線好快就調頭番廠喇,
如果慢慢等上面果班人就慘喇......
有無人知究竟發生咩事呢?

ivan1213 發表於 2009-8-15 09:18

我琴日大約夜晚7點半係太子上車番觀塘,,
去到彩虹架車開左門之後停低左冇開車...
期間車廂只係播左一次[列車服務受阻]..
月台冇其他廣播...
車上d人(包括我)都係度疑惑緊發生咩事....
停左大約2-3分鐘就開番車繼續去九龍灣..
直至我係觀塘落車都冇人知發生咩事....

其實會唔會因為有d野老化關係?畢竟觀塘線都差唔多30年....
不過當中佢有冇換過/更新過咁我就唔知喇..

chhfung 發表於 2009-8-15 12:24

如果只係停3分鐘,
同埋唔駛清客
應該唔似係有故障
( 如果唔係就可以係彩虹清客, 一落就番到廠維修)
通常都係前車有人啟動左緊急通話器,
要等人黎 reset 番
話時話, 唔知點解依家d 人小小頭暈就就用緊急制
港鐵都要特等貼張貼紙出黎,
話 " 如有身體不適, 請往下一站求助 ",
其實就係叫人唔係亂用緊急通話器,
阻住人地達到顧客服務目標 ( 講笑 XD)

3ad150 發表於 2009-8-15 15:27

原帖由 chhfung 於 2009-8-15 12:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果只係停3分鐘,
同埋唔駛清客
應該唔似係有故障
( 如果唔係就可以係彩虹清客, 一落就番到廠維修)
通常都係前車有人啟動左緊急通話器,
要等人黎 reset 番
話時話, 唔知點解依家d 人小小頭暈就就用緊急制
港鐵都要 ...

如果乘客已經暈倒在地上,而且無隨行朋友。
理論上都係要拉緊急通話器通知車長及由車站職員處理\
如果有其他處理方法,不妨討論

williamlaw8914 發表於 2009-8-15 19:49

原帖由 3ad150 於 2009-8-15 15:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果乘客已經暈倒在地上,而且無隨行朋友。
理論上都係要拉緊急通話器通知車長及由車站職員處理\
如果有其他處理方法,不妨討論

打999或是下一站的職員

如果暈倒的人沒有心跳和呼吸的話,就一定是要優先報警,因為救護車服務會有較完善的設備。

沒有心跳和呼吸的人,每停一分鐘,生存機會會減少一成。

兜子 發表於 2009-8-15 20:40

原帖由 williamlaw8914 於 2009-8-15 07:49 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

打999或是下一站的職員

如果暈倒的人沒有心跳和呼吸的話,就一定是要優先報警,因為救護車服務會有較完善的設備。

沒有心跳和呼吸的人,每停一分鐘,生存機會會減少一成。 ...

除打999外, 當然亦需同時拉動緊急通話器通知車長.
[斷估車上不會只有兩位乘客吧:L ]

另問: 在一些長車程的情況下, ,
真係有乘客有事 (例如無呼吸/心跳), 咁分分鐘真係無得救架喎.
大嶼山最近都要去番瑪嘉烈醫院, 咁咪仲哂左時間? 而且中途真係無咩位置方便白車同列車係較近距離運送傷者架喎.

3ad150 發表於 2009-8-15 21:06

原帖由 兜子 於 2009-8-15 20:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

除打999外, 當然亦需同時拉動緊急通話器通知車長.
[斷估車上不會只有兩位乘客吧:L ]

另問: 在一些長車程的情況下, ,
真係有乘客有事 (例如無呼吸/心跳), 咁分分鐘真係無得救架 ...

其實每個車站在任何時間內,最少會有一名車站職員是擁有急救資格。
所以即使已經打999,車站職員也可以進行基本急救程序

chhfung 發表於 2009-8-15 21:53

可能大家誤解左我講緊急制ge 言論
先此聲明, 如果有人暈倒, 我絕對同意用緊急通話器
而唔一定要係火警, 或者係傷人等事件先可以用
我針對ge 係小小頭暈眼花, 根本上可以自行去醫院ge 人
早前都有新聞話有人比 PSD 夾親手, 又要叫白車, 就係有濫用救護服務之嫌喇
不過我又覺得應該等 station officer 報警,
自己通知左車長就得喇
因為人地可能有直線入消防 control centre, 方便調配,
亦一定有 protocol 跟住做, 自行報警可能搞到人仲亂

兜子 發表於 2009-8-15 22:06

原帖由 chhfung 於 2009-8-15 09:53 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
早前都有新聞話有人比 PSD 夾親手, 又要叫白車, 就係有濫用救護服務之嫌喇

個人見解:
呢D濫用救護服務既人, 其實都係錢作怪.
因為佢地除左想搞大件事之外, 仲想有保險賠償.
頁: [1]
查看完整版本: 今日觀塘線信號故障?