A312 發表於 2009-8-16 04:20

香港/中環站的出口編號應否整合

http://www.mtr.com.hk/jplanner/images/maps/tst.pdf
因應九龍南線通車,地鐵更新各站街道圖
而其中尖沙咀/尖東站的街道圖合二為一,
查看時會比較方便

其實唔少中環站使用者都會利用香港站出口,
反之亦然
但係兩站英文編號有重疊
對遊客來講可能有誤會
幾個月之前在東涌線車上就有來工幹的內地客問我中環站D出口該往哪走,
雖然小弟已指出先到中環才找D出口指示
但始終一上大堂就見到有一個D字指示牌,
那位遊客都係走錯方向去香港站D出口
(當然之後我有帶佢去正確出口)
似乎將香港站編號由A-F改作LMNPQR,
會比目前重疊編號情況為佳

chhfung 發表於 2009-8-16 09:02

其實現時TST & ETS 出口整合左未?
不過香港站情況有d 唔同,
連接 HOK --> CEN 係付費區,
而 TST --> ETS 就係非付費區,
如果出口編號整合,
可能會令閘外ge 人以為可以經非付費區範圍到另一個站
此外, 現時 CEN 上行月台係柱上面ge 出口指示 ( 指示邊棟大廈係 X 出口 )
亦都只show 到一部份ge 出口
即係話靜係 CEN 咁多出口都 show 唔晒,
再加的話可能會更為混亂

rickycheng 發表於 2009-8-16 09:06

原帖由 chhfung 於 2009-8-16 09:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實現時TST & ETS 出口整合左未?
不過香港站情況有d 唔同,
連接 HOK --> CEN 係付費區,
而 TST --> ETS 就係非付費區,
如果出口編號整合,
此外, 現時 CEN...
尖沙咀同尖東站一開就冇重覆出口編號

Quanta 發表於 2009-8-16 11:27

原帖由 chhfung 於 2009-8-16 09:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果出口編號整合,

我反而覺得咁唔係問題,
現時有幾個車站都有類似情況
例如由上環站 A~D 出口不入閘不能行到 E 出口
銅鑼灣站 A~C 亦行不到去 D~F
問題似乎並不大

反而現在重複了出口代碼, 就真係好易撈亂

mikl 發表於 2009-8-16 16:03

我試過想去香港站D出口,結果去了中環站D出口。

tuen 發表於 2009-8-16 16:52

呢樣野小弟都想提出好耐, 見而家尖沙咀/尖東做得咁完善就更加覺得需要
小弟都經常使用香港站, 成日遇到旅客問路
亦真係試過遇過有個人o係香港站A出口果邊附近出左閘, 問點樣去環球大廈(佢應該係人地提佢記住要搵A出口, 但實情 係中環站o既A出口)

其實尖沙咀/尖東o既做法好值得中環/香港站借鏡
假如話 因為周邊大廈已經用開 "香港站X出口"黎指示, 改會影響好多野, 又或者浪費幾多塊膠板唔環保 呢類原因 而唔做一個整合的話, 其實就講唔過去o既,
始終港鐵站出口都係以 乘客站o係車站大堂搵目的地o既位置出發. 雖然改左出口編號需要周邊機構配合, 但對旅行o既整體印象會清晰好多

chhfung 發表於 2009-8-16 22:27

連九龍塘站 ERL 同 KTL 月台號碼重覆左改一改咁簡單都唔肯改
( 仲要係透明列車服務台呀蔡生比人問到 )
中環站難咁多港鐵點會肯呀?
的確尖東同尖沙嘴都做左, 香港站唔做係怪ge

然而小弟日日番學都會用中環站
遇到遊客最多ge 問題係用左單程票售票機買機場快線飛,
噤極都噤唔到機場
同埋問點樣係中環站搭機場快線/去香港站

ATR109 發表於 2009-8-16 22:36

德忌利士街個出口真係玩死人
第一次睇中原地圖以為係中環站C出口
其實原來係香港站C出口 :L
頁: [1]
查看完整版本: 香港/中環站的出口編號應否整合