3asv6 發表於 2009-8-20 18:29

有無人用過metalware 0的機+我部機問題.

本人如果部機今晚format後仲boot的話會考慮買新機,
型號係電腦資訊科技節有得平的metalware es-1120型
號.有無人用過metalware 0的機評價如何?睇過呢度
0的文話vista食RAM好勁,部機原裝得1G RAM,會唔會
買反黎就開得好慢?講真宜家用緊XP好地地唔想要
upgrade上vista,可能會有唔少software用唔到..

另琴日我已拆過部機去吸塵,但部機仲係幾個鍾內個風
扇會好嘈,上年天氣0甘熱都唔會0甘.如果format後仲
係0甘.有無人知我部機壞乜?另琴日拆機時已上反實
0的RAM...

http://bd5gyg.blu.livefilestore.com/y1pEDUYLHJXPMneh9do4NJQOgWI2DY5PoGCZfRBbn-aZkvXZ_aWuLoFc9vtXS-yoTgLeZXPnMILrZ55mgq-NQpJZQD6Qr7d3FNE/my_computer_spec_2.jpg

現時等format部機個spec,新機會唔會慢過呢部舊機?
es-1120(1.8Ghz,1G RAM)

kay 發表於 2009-8-20 19:13

P4都好耐歷史產物lu
其實你部電腦平時做乜多

3asv6 發表於 2009-8-20 19:47

原帖由 kay 於 2009-8-20 19:13 發表

P4都好耐歷史產物lu
其實你部電腦平時做乜多

上下網,玩得最多都係MM2同18 Haulin貨櫃game.
GTA都唔玩,唔知我想買0個款機頂唔頂得順.唔想兩
三年後又換機.部機係04年買...

kay 發表於 2009-8-20 19:52

原帖由 3asv6 於 2009-8-20 19:47 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

上下網,玩得最多都係MM2同18 Haulin貨櫃game.
GTA都唔玩,唔知我想買0個款機頂唔頂得順.唔想兩
三年後又換機.部機係04年買...
你咁講,真係好岩砌4核機XD
其實以你需要雙核都OK既,一係睇你budget有幾多囉
依家有d 4核plan都有平既
不過仲要煩既係ddr2同ddr3.......

3asv6 發表於 2009-8-20 19:54

原帖由 kay 於 2009-8-20 19:52 發表

你咁講,真係好岩砌4核機XD
其實以你需要雙核都OK既,一係睇你budget有幾多囉
依家有d 4核plan都有平既
不過仲要煩既係ddr2同ddr3.......

其實DDR2/DDR3有乜煩?我唔熟呢0的.
其實有2G幾RAM我覺似夠用.宜家買新機
想為omnibus simulator入埋張卡..

原本我係想$4000樓下去買機.見佢
平0甘多好有心動買,不過平0甘多又驚
0的料係米無人要的死貨或有問題料.仲
有唔想要個預載vista 0係入面...:L

kay 發表於 2009-8-20 20:01

原帖由 3asv6 於 2009-8-20 19:54 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實DDR2/DDR3有乜煩?我唔熟呢0的.
其實有2G幾RAM我覺似夠用.宜家買新機
想為omnibus simulator入埋張卡..

其實都係新舊交替問題。
無記錯既如果砌intel新32nm平台(i7),係強制用ddr3
講起作業系統,win7對比vista係無咁大食既
就連個d效能差既netbook都可以用得好順。
都係個句,睇你比幾多錢砌過部

3asv6 發表於 2009-8-20 21:47

4核機最平幾錢?4核機2G RAM最平又係幾錢?
其實GHz有無影響部機慢左?見部es-1120得反
1.8GHz,宜家部舊機丫有2.4GHz但唔係雙核
...
頁: [1]
查看完整版本: 有無人用過metalware 0的機+我部機問題.