leochill 發表於 2009-8-20 21:23

西鐵車費老屈新界西乘客

希望未有板友講過。研究左新收費表後有發現, 怎講? 以八達通成人收費計, 由荃灣西至南昌收$6.4, 荃灣西至紅磡收$8.0, 相差$1.6;
與此同時, 由屯元天至南昌收$12.9, 由屯元天至紅磡收$16.8, 相差$3.9。
點解同係搭多南昌至紅磡一段, 由屯元天出發會比由荃灣西出發畀多$2.3 ($3.9 減$1.6) 呢?
雖然我都覺得$16.8 相差巴士唔算貴(縱使巴士本身已經係收得特別貴過人), 但點解自從田二少發明左"時值車費" 之後, 個車費表就會出現呢d 唔合邏輯o既情況呢? 鐵路票價本來就係好直截了當, 真係唔該港鐵好好檢討下!

cs8687 發表於 2009-8-20 21:32

咁有咩唔合理?:L

mmlcs36 發表於 2009-8-20 21:34

tonyng 發表於 2009-8-20 23:02

原帖由 leochill 於 2009-8-20 21:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
希望未有板友講過。研究左新收費表後有發現, 怎講? 以八達通成人收費計, 由荃灣西至南昌收$6.4, 荃灣西至紅磡收$8.0, 相差$1.6;
與此同時, 由屯元天至南昌收$12.9, 由屯元天至紅磡收$16.8, 相差$3.9。
點解同係搭多 ...

這是兩鐵合併時的「入閘費減免」不劃一所致。

ahbong 發表於 2009-8-20 23:12

原帖由 leochill 於 2009-8-20 21:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解同係搭多南昌至紅磡一段, 由屯元天出發會比由荃灣西出發畀多$2.3 ($3.9 減$1.6) 呢?
雖然我都覺得$16.8 相差巴士唔算貴(縱使巴士本身已經係收得特別貴過人), 但點解自從田二少發明左"時值車費" 之後, 個車費表就會出現呢d 唔合邏輯o既情況呢? 鐵路票價本來就係好直截了當, 真係唔該港鐵好好檢討下!

鐵路票價本來就好直截了當?我沒看錯吧?

柴灣去尖沙咀 $11.2
柴灣去油麻地 $11.2
灣仔去尖沙咀 $7.7
灣仔去油麻地 $9.5

港鐵又老屈灣仔客嗎?

在香港地,除左的士同私家車收費的確係直截了當依行車距離之外
你認為巴士小巴或者港鐵又會係咁?

ChickenTong 發表於 2009-8-20 23:16

leochill 發表於 2009-8-20 23:19

再睇多一次個收費表, 我發現呢種 "越遠差價越大" o既情況係出現o係前九鐵o既新車站裏面, 而唔會出現o係前地鐵系統o既新車站, 例如:
前九鐵: 紅磡至車公廟$6, 紅磡至馬鞍山$8, 差$2; 中環至車公廟$12.5, 中環至馬鞍山$15, 差$2.5; 遠比近差額多$0.5
相反, 前地鐵: 尖咀至油塘$6.6, 尖咀至寶琳$8, 差$1.4; 牛頭角至油塘$4.4, 牛頭角至寶琳$6.6, 差$2.2; 遠比近差額少$0.8

tonyng 發表於 2009-8-20 23:32

原帖由 leochill 於 2009-8-20 23:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
再睇多一次個收費表, 我發現呢種 "越遠差價越大" o既情況係出現o係前九鐵o既新車站裏面, 而唔會出現o係前地鐵系統o既新車站, 例如:
前九鐵: 紅磡至車公廟$6, 紅磡至馬鞍山$8, 差$2; 中環至車公廟$12.5, 中環至馬鞍 ...

因為在兩鐵合併時,由越偏遠的車站,前往前地鐵車站的「入閘費減免」會越少。
當中以屯元天及上水的「入閘費減免」最少,只有$1.0至$2.0的「入閘費減免」,其次是大埔/太和(減免$1.5至$2.5),最多是沙田區及馬鐵各站(減免$2.5至$3.5)。

leochill 發表於 2009-8-20 23:39

多謝你解說, 請問係咩原因導致呢個差異呢? 原帖由 tonyng 於 2009-8-20 23:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

因為在兩鐵合併時,由越偏遠的車站,前往前地鐵車站的「入閘費減免」會越少。
當中以屯元天及上水的「入閘費減免」最少,只有$1.0至$2.0的「入閘費減免」,其次是大埔/太和(減免$1.5至$2.5),最多是沙田區及馬鐵各站(減免$2.5至 ...

sunnykam 發表於 2009-8-21 00:04

最簡單青衣去旺角要6.6, 去油麻地要8.0!!
但葵芳去旺角同油麻地都係6.6!!
你話公平嗎?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 西鐵車費老屈新界西乘客