LS996 發表於 2005-9-28 22:43

另外
梁詠琪   ---灰姑娘

TL 發表於 2005-9-28 23:53

chris2109 發表於 2005-9-29 14:45

TL在 2005-9-27 09:26 PM 發表:

容祖兒-出賣 (「.....你的操行」)

呢首應該係習慣失戀

想加多首容祖兒新碟入面ge<還未>

「.....意味太疏離」「.....你比耐性好」

EL8061 發表於 2005-9-29 16:58

講到非常高音的廣東歌不得不提林子祥的歌,
他好多歌都超高音,就算識用假音唱都未必一定唱得好好,
例如"這一個夜","男兒當自強"等等,有部份更加要好夠氣,
我有個fd唱K都好唱得,不用假音唱高音都可以唱得好高,
而且是阿LAM的樂迷,他都話唱阿LAM的歌是非常有難度。

CK4013 發表於 2005-9-29 18:36

EL8061在 2005-9-29 16:58 發表:

講到非常高音的廣東歌不得不提林子祥的歌,
他好多歌都超高音,就算識用假音唱都未必一定唱得好好,
例如"這一個夜","男兒當自強"等等,有部份更加要好夠氣,
我有個fd唱K都好唱得 ...
講開林子祥
我仲記得"海市蜃樓"(應該有錯字)
都係好難唱!

AL_29 發表於 2005-9-29 18:41

我覺得.....
似乎樓主想問既好似係女歌手既高音歌喎

chrisappear 發表於 2005-9-29 19:25

andeon在 2005-9-28 19:54 發表:
早幾日聽過杜麗莎版本o既「假如」,副歌o個句「請容 我在期望有日在將來 能讓你會明白我仍在痛苦」都勁高音,仲要唔駛唱假音..
杜麗莎唱歌音域寬廣,無庸置疑.
記得霑叔講過,杜麗莎可唱3個八度,現在多少歌手可以做到?

chrisappear 發表於 2005-9-29 19:32

EH8842在 2005-9-28 20:55 發表:
咁要講吓
林志美   感情的段落(一開始已經夠晒高音)

再來 曾路德 白牆Chorus又係勁高
係呀,林志美首三張大碟中,泰半歌曲也是偏向高音.
基本上以前流行曲都係以高音唱腔主導.早前聽<故鄉的雨>大碟,聽完有點耳鳴感覺.#:P

nwfb1601 發表於 2005-9-29 19:48

chrisappear在 2005-9-29 07:25 PM 發表:
杜麗莎唱歌音域寬廣,無庸置疑.
記得霑叔講過,杜麗莎可唱3個八度,現在多少歌手可以做到?
葉麗儀都係啦,晏晝聽佢唱0既「女人天下」主題曲「又
是命運」時,先至知道佢除0左唱高音唱得勁之外,高音
得0黎要識得震音0個陣先至掂...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/grin.gif

P.S. OT 了...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

湯美 發表於 2005-9-29 19:55

nwfb1601在 2005-9-29 21:48 發表:

葉麗儀都係啦,晏晝聽佢唱0既「女人天下」主題曲「又
是命運」時,先至知道佢除0左唱高音唱得勁之外,高音
得0黎要識得震音0個陣先至掂......

唔少得甄妮、陳潔靈同葉德嫻 ...
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 有什麼高音的廣東話/國語歌?