JZ3968 發表於 2005-9-27 22:17

點樣找人做問卷調查的工作?

小弟就讀的課程有份project需要利用問卷調查的方式搜集資料,
但由於自己需要工作, 難以抽時間親身去做, 放到網上俾人填又不夠formal,
故此正考慮請人代我去問是否可行呢? 我可在哪裡刊登告示?
如我的問卷總數有100份, 我應該將人工定價多少才合理呢?

bigfish_hk2 發表於 2005-9-27 22:43

人工主要視乎訪問員經驗,被訪者對象,問題數目以及問題類型

有經驗o既訪問員會較有技巧問到被訪者答案!
如果被訪者係去o的公司訪問高層或者專家學者,人工自然都要多o的!
問題數目多少涉及訪問時間,如果份卷係做多過幾分鐘,被訪者就好大機會中途唔答問題走人!
最後,如果問題係一o的選擇題,自然較容易完成訪問,若果係冇得選擇答案,被訪者就要花好多時間回答問題,亦都較大機會唔想繼續做落去!

結論:
由於閣下係用每一份完成問卷去決定訪問員人工
請閣下評估一位訪問員可以在一小時內做到幾多份問卷,再衡量每一份完成問卷o既人工吧
例如有公司肯出$100一份完成問卷俾訪問員,o個份問卷一定有相當難度,隨時花個幾鐘都搵唔到被訪者回答一份完整問卷!

cruisesnet 發表於 2005-9-27 22:48

我唸百住惠康貼廣告吧

or叫你d同學&fd 叫佢果d同學&fd 做

JZ3968 發表於 2005-9-27 22:51

我的問卷會係全部選擇題形式, 基本上搵到個對象俾佢自己填就得,
五分鐘應該填得完, 但由於要局限在咖啡店等地方找對象,
可能要等候較長時間才能完成工作

2A_DL13 發表於 2005-9-27 22:51

JZ3968在 2005-9-27 22:17 發表:

小弟就讀的課程有份project需要利用問卷調查的方式搜集資料,
但由於自己需要工作, 難以抽時間親身去做, 放到網上俾人填又不夠formal,
故此正考慮請人代我去問是否可行呢? 我可在哪裡刊登告示?
如我的問卷總數 ...

我當件份論文無做問卷,原因就係我知道我無時間
處理咁多data processing的工作。

但我有同學立心要做問卷,仲要做左三百份。佢用
既方法就係自己親手/口,利用公眾假期放假時係住
果區,係街邊問人。

另外就係放工之後係工作果區問,以了解不同區份
對結果有否影響。

TL 發表於 2005-9-28 00:27

epsilon 發表於 2005-9-29 21:11

JZ3968在 2005-9-27 22:51 發表:

我的問卷會係全部選擇題形式, 基本上搵到個對象俾佢自己填就得,
五分鐘應該填得完, 但由於要局限在咖啡店等地方找對象,
可能要等候較長時間才能完成工作

我諗$4至$5一份都合理
某大交通工具公司既類似職位就係俾$5份

fungch 發表於 2005-10-2 03:54

Citybus10 發表於 2005-10-5 20:28

fungch在 2005-10-2 03:54 AM 發表:

我唔覺得網上填唔夠formal wor~
其實email 份問卷俾d 朋友填都得...

我試過用網上俾人forward 咁填,
一日至少都有幾份到,

另外有d朋友進取d , 一星期百幾份都有

如果對象係青少年,咁網上係問係冇問題。

如果o係街問,o個個調查照計做唔到stat分析,因為係accidental sampling,
但係如果見邊個問邊個係唯一攞料的方法,咁都係有技巧,例如唔好o係地
鐵站附近 (o的人趕住搭車)。

CK4013 發表於 2005-10-8 17:43

個人經歷一篇

樓主所遇到的部份問題
本人亦曾嘗試過

當本人做"回收廢鐵"這個PROJECT時,
本人已經心知不妙
因為我個啊SIR要我搵香港收集及回收商做電話問卷調查
份問卷問乜,我絕對諗度
但係當我真係打俾佢地時,當然毫不猶豫咁收我線啦!
最後返去見啊SIR當然俾佢"炸形"啦!

到學期尾,我只係不斷SEND EMAIL去環保處同土木工程拓展處囉料
先做到30幾頁既REPORT(我同學做到100頁,不過有無PLAGIARISM我唔知)
頁: [1]
查看完整版本: 點樣找人做問卷調查的工作?