waman 發表於 2009-8-30 22:54

分拆西鐵綫

想要優化紅磡站的轉乘效率,西鐵綫的班次一定要跟東鐵綫一樣頻密
但要將西鐵綫全面加班去配合東鐵綫又不可能

我提議將西鐵綫分拆,原理來自輕鐵614/614P或615/615P
於非繁忙時間,從原有每班來往屯門及紅磡的班次之間,
增開來往荃灣西及紅磡的列車,並改建荃灣西站,
將荃灣西站的「扒頭軌」改建成第三個月台,成為往屯門方向月台
並將現時的往屯門方向月台改成「短程西鐵綫」的終點站
此舉可使來往荃灣西及紅磡的班次比現時增加一倍
進一步縮短跟東鐵綫於班次上的差距
而荃灣西至紅磡只需16分鐘,加車的壓力不大

AD15113 發表於 2009-8-31 00:06

其實西鐵往屯門方向...
過左美孚之後既程況系點?

waichiu 發表於 2009-8-31 01:25

咁大工程!
其實不如加來回柯士甸至紅磡仲好啦.
因為有柯士甸北面側線嗎!
咁東鐵客去尖東就好好多啦.
其實東鐵客在紅磡轉西鐵主要都係去尖東, 吸引返東鐵客用尖東站轉車.

waman 發表於 2009-8-31 09:06

原帖由 waichiu 於 2009-8-31 01:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁大工程!
其實不如加來回柯士甸至紅磡仲好啦.
因為有柯士甸北面側線嗎!
咁東鐵客去尖東就好好多啦.
其實東鐵客在紅磡轉西鐵主要都係去尖東, 吸引返東鐵客用尖東站轉車. ...
柯士甸太短了,我揀荃灣西係因為只得呢個站可以增建月台,
我提議呢條短途綫係一定要有一個特定的月台作為總站
否則,只有側線用作調度會影響原有往來屯門及紅磡的班次
而呢條短途綫也包括了南昌及美孚呢兩大轉車站
可增加西鐵綫於九龍段的競爭力

ahbong 發表於 2009-8-31 09:17

原帖由 waman 於 2009-8-31 09:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可增 ...

若果班次係影響西鐵綫吸引力的重要因素的話,連東涌綫亦需要加班。

若果西鐵綫加班的原因係令紅磡站可以做到每班車都對面月台轉車的話,連南昌站及美孚站的轉線設計亦要改變至對面月台轉乘,否則單單增加西鐵綫的班次,有什麼作用?

所以閣下的建議,我覺得不是十分實際,即使西鐵綫非繁忙時間的班次由 6 分鐘加密至 3 分鐘一班,乘客的平均候車時間亦只不過減少 1.5 分鐘。

lsc04d11 發表於 2009-8-31 10:51

咁樣拆左,荃灣西-紅磡客量少得驚人...
但屯門-紅磡冇得受惠...

qkps2 發表於 2009-8-31 11:38

只要比東鐵去到柯士甸乜都攪掂啦

tolmts 發表於 2009-8-31 12:42

東鐵去不到!因為它去不到90'(廣東道)的位置:)

CK4013 發表於 2009-8-31 19:34

原帖由 waman 於 2009-8-31 09:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可增 ...
荃灣西站始終太近海....
擴建車站成本一定會非常高....

另外....現在每朝都短途列車由紅磡去美孚...
咁閣下既建議去埋荃灣西....其實分別唔大

LAK2 發表於 2009-9-1 01:56

與其花錢改建現有車站, 不如過海段盡快上馬...

*OT:本人認為北港島線效益比過海段大。
頁: [1] 2
查看完整版本: 分拆西鐵綫