fw1321 發表於 2009-9-14 12:06

調番轉由香港至沙田, 港鐵話要 37 分鐘, 即係南昌站預左 2-3 分鐘步行時間。

ATE24 發表於 2009-9-14 12:57

其實我覺得,佢俾你o既資料極其量只係一個 reference,一個俾唔熟路o既人o既參考。
大家知東涌線或者西鐵疏就話避得就避o者,唔熟路o既人可能就真係要靠路線百科 le 支盲公竹。

實際上每個熟客都會有自己o既一套(經驗 / 直覺上認為某一條路快o的 / 直接o的)。

FD_8592 發表於 2009-9-14 13:55

我反而有興趣知屯門>紅磡>羅湖要用幾多時間....之前有篇文post 左tbb 果個西鐵特輯,片中係咁樣教人去羅湖~~

mmlcs36 發表於 2009-9-14 14:03

ahbong 發表於 2009-9-14 15:01

原帖由 fw1321 於 2009-9-14 12:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
調番轉由香港至沙田, 港鐵話要 37 分鐘, 即係南昌站預左 2-3 分鐘步行時間。

若果兩個方向的行車時間不一樣,而有考慮到步行轉車的時間差,我覺得港鐵的系統亦算十分貼心。

話說回頭,由沙田往香港站的話,以港鐵提供的轉乘方案實屬步程最少的方法,兩次轉車只需過對面月台,我覺得十分合理。

FD_8592 發表於 2009-9-14 16:04

原帖由 mmlcs36 於 2009-9-14 14:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

屯門 -> 羅 湖 80分鐘
屯門 -> 落馬洲 82分鐘
謝謝回覆...80 分鐘已經夠由屯門>深圳遊玩中....;P (小巴連等都係半個鐘左右)

lsc04d11 發表於 2009-9-14 16:52

咁搭53-->B1去落馬洲...
68A-->B1去落馬洲
屯門-->元朗-->B1/75落馬洲

又要幾多??

B3/B3A/B3X-->深圳灣-->世界之窗-->羅湖又要幾多???
羅湖方面,港鐵始終有個優勢...唔使轉咁多...只需紅磡站一轉.(我指屯門/元朗出發)

石頭 發表於 2009-9-14 17:43

原帖由 lsc04d11 於 2009-9-14 16:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁搭53-->B1去落馬洲...
68A-->B1去落馬洲
屯門-->元朗-->B1/75落馬洲

又要幾多??

B3/B3A/B3X-->深圳灣-->世界之窗-->羅湖又要幾多???
羅湖方面,港鐵始終有個優勢...唔使轉咁多...只需紅磡站一轉.(我指屯門/元朗出發) ...
屯元天出發只需上水站一轉(有幾多人會去紅磡轉?)

小弟住葵涌,福田口岸比較方便,搭巴士又有(連環:lol)轉乘優惠,

羅湖口岸過關咁貴,咪搞~

53同68A轉B1?荃葵應該好少人咁搭吧...

lsc04d11 發表於 2009-9-14 18:35

53/68A指屯門上車呀,荃葵當然搭68M, 264M...因為淨係呢兩條線先經屯門同埋有B1轉乘優惠...
當然九成九人都要搭番港鐵(包括輕鐵、西鐵綫及港鐵巴士)

kingprowm 發表於 2009-9-14 22:58

如果青衣去馬鞍山
港鐵教人 青衣>荔景>太子>九龍塘>大圍>馬鞍山
唔知以上方法快還是 青衣>南昌>紅磡>大圍>馬鞍山
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 沙田(東鐵線)去香港站,原來港鐵教人咁搭