shd2259 發表於 2005-10-6 17:31

面對電訊行業促銷的「冰河」時期

而家做電訊業越來越難做,尤記得去年呢個時候,見到大家都熱烈在街上登記甚麼公司上網或家居電話,又或者是續約等等,到了今年年中開始,各位開始對街上推廣已較以前忌諱。

自已問返呢行既人,佢地都覺得而家顧客的反應是考慮多於實際行動,因為各間公司紛紛推出大小不同的優惠,令到顧客考慮時間加長了,即使有一個很好的優惠在他面前,亦不會有即時的反應,明明是一個短期推廣優惠,亦只會想想算,又或者用質疑的態度罷了。

在我自已角度而言,公司每日要求要有兩張或以上申請(不計現有客戶續約),顧客想多了,亦令到自已每日收到顧客的申請越來越不穩定,亦都間接影響自己的收入,有時唯有打電話提提曾經向我查詢過的顧客考慮如何,但又不好意思話俾人知那天無單要交quota,打得多電話去又俾人話你煩。自問自己向來對顧客解答清楚,解釋一切合約內容又不誇大失實銷售,可能自己說話語氣較為平淡,卻又被視作騙子看待,很不好受。

有時返到公司,見到上司開會話我地銷售技巧出現問題,又話某某銷售隊伍好多單,你又吾得,即係吾係市場萎縮啦等等言論,次次都係甘講,很悶,我吾係無俾心機出來sell,我都有用盡一切辦法令顧客簽單,不過迫到個客會反感。

明白大家對門市或熱線的信任較大,熱線同門市的職員都係同事,但我們又是否一無是處呢?

[ Last edited by shd2259 on 2005-10-6 at 17:43 ]

eric278 發表於 2005-10-6 19:34

今年三月,電訊管理局公開點名指責四間固網供應商以欺騙或隱瞞手法促銷
固網電訊或〔強行轉台〕,違反電訊條例7M條,加上電訊管理局表明會打擊
這類促銷手法,但供應商仍然要求前線銷售人員趕quota,令到他們承受很大
壓力,亦容易令一些心急趕quota的推銷員鋌而走險,以平價或誤導手法引人
入局。

shd2259 發表於 2005-10-6 20:21

eric278在 2005-10-6 19:34 發表:

今年三月,電訊管理局公開點名指責四間固網供應商以欺騙或隱瞞手法促銷
固網電訊或〔強行轉台〕,違反電訊條例7M條,加上電訊管理局表明會打擊
這類促銷手法,但供應商仍然要求前線銷售人員趕quota,令到他們承 ...

美麗的說話往往動聽,但我卻依合約直說(可能行內人士會話我傻)卻惹來他們不滿,我覺得有時可能係顧客間接造成,莫非顧客不喜歡聽真說話?講清楚多少少都嫌我長氣,雖然自己單數不夠別人多,但可喜的是,自已因為對客戶解釋清楚,所帶來的得益,例如無投訴記錄(除了一些我不能控制的事情,但都關我事既無理投訴),有客戶介紹另一客戶給我(雖然呢d情況不多),己經是賺了。

[ Last edited by shd2259 on 2005-10-6 at 20:23 ]

chrisappear 發表於 2005-10-6 23:45

shd2259在 2005-10-6 20:21 發表:
美麗的說話往往動聽,但我卻依合約直說(可能行內人士會話我傻)卻惹來他們不滿,我覺得有時可能係顧客間接造成,莫非顧客不喜歡聽真說話?講清楚多少少都嫌我長氣,雖然自己單數不夠別人多,但可喜的是,自已因為對客戶解釋清楚,所帶來的得益,例如無投訴記錄(除了一些我不能控制的事情,但都關我事既無理投訴),有客戶介紹另一客戶給我(雖然呢d情況不多),己經是賺了。
對於喜歡討價還價,攞著數之顧客,或者真係喜歡美麗推銷言詞.
個人而言,未試過被街頭推銷電訊服務吸引,多數都係打電話去查詢.

bigfish_hk2 發表於 2005-10-7 00:18

chrisappear在 2005-10-6 11:45 PM 發表:

對於喜歡討價還價,攞著數之顧客,或者真係喜歡美麗推銷言詞.
個人而言,未試過被街頭推銷電訊服務吸引,多數都係打電話去查詢.

唔知點解而家o的推銷員鍾意問大家拎左禮物未?
而唔係叫你申請邊一樣服務

eric278 發表於 2005-10-7 07:21

bigfish_hk2在 2005-10-7 00:18 發表:

唔知點解而家o的推銷員鍾意問大家拎左禮物未?
而唔係叫你申請邊一樣服務

可能是他們是無底薪,故要〔拉客〕才可以得到佣金收入。

3bx 發表於 2005-10-8 11:59

eric278在 2005-10-6 07:34 PM 發表:

這類促銷手法,但供應商仍然要求前線銷售人員趕quota,令到他們承受很大
壓力,亦容易令一些心急趕quota的推銷員鋌而走險,以平價或誤導手法引人
入局。

那四間曾被點名的固網供應商是九倉、有線、新世界及那一間?

現時實在不時都聽到有不良的推鎖員,個人認為係導致市民
普遍對他們的信心下降的主因。而且現時透過電話查詢
與街頭鎖售的優惠亦相差較少,而我認為選擇先在街頭問完
推鎖員,再往門市做登記感覺較為穩陣。

U-157星之Kelvin 發表於 2005-10-8 17:21

3bx在 2005-10-8 11:59 發表:

那四間曾被點名的固網供應商是九倉、有線、新世界及那一間?

現時實在不時都聽到有不良的推鎖員,個人認為係導致市民
普遍對他們的信心下降的主因。而且現時透過電話查詢
與街頭鎖售的優惠亦相差較少,而我認為選擇先在街頭問完
推鎖員,再往門市做登記感覺較為穩陣。

就係和記環球電訊,家母前排才中招,全家人雖然打長途多得驚人,但不至於要買plan用,點知個sales叫她登記長途plan,仲要是長年打唔通那種,結果登記左又打唔通,又唔可以取消,嘥錢,叫家母去消委會投訴又唔肯,過左「黃金一星期」消委會都未必肯接投訴

仲有一個行業,就是健身中心行業,俾陳先生開的健身中心養左班不良的推鎖員,害到全行得到污名--「呃人錢的行業」,同行賣盡廣告點都唔會好多客買plan

virus 發表於 2005-10-9 00:15

3bx 發表於 2005-10-9 00:55

virus在 2005-10-9 12:15 AM 發表:
一般人當然是這樣想
問題是
現在不少固網都不設門市或很少門市會受理
加上一個推銷員手上有的優惠
另一個又未必有

但是咁樣亦間接影響客人想試新服務的意欲,到頭來
損失都係間公司本身。
頁: [1] 2
查看完整版本: 面對電訊行業促銷的「冰河」時期