914 發表於 2005-10-11 22:43

[超急問路] 由羅湖去深圳書城(地王對面)應該搭甚麼車?

小弟已經三年無去過深圳,但現在有事要自己一個人去深圳書城(地王對面),
應該搭甚麼車去最方便?搭地鐵得唔得?

謝謝解答 Thanks a lot.

FBI2 發表於 2005-10-11 22:45

914在 2005-10-11 10:43 PM 發表:

小弟已經三年無去過深圳,但現在有事要自己一個人去深圳書城(地王對面),

地鐵...崗廈站落,側邊就係...

2A_DL13 發表於 2005-10-11 22:46

FBI2在 2005-10-11 22:45 發表:

唔係崗廈站,係大劇院站才對‧

da54 發表於 2005-10-11 22:48

914在 2005-10-11 22:43 發表:

請參考本站精華文章:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=32711&fpage=1
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=7622&fpage=1

fai 發表於 2005-10-11 23:10

大佬!如果真係崗廈站落恐怕要坐番廿幾三十蚊的士先番到書城。最接
近書城既地鐵站係大劇院站,同崗廈站中間隔左科學館同華強路兩個站。

S3BL121 發表於 2005-10-12 00:14

巴士的話,
可以坐101並留意報站廣播就可以。
不過坐地鐵係比巴士方便得多。

admin54 發表於 2005-10-12 01:17

請注意閣下文章之真確性。謝謝!

fai 發表於 2005-10-12 15:25

題外話:其實近年深圳已經唔止有一個書城,好似南山區已經有另一個
書城,而市民中心附近亦好似會有另一個新書城開幕。所以如果要講深
圳書城最好講清楚係羅湖定係其他地區。(不過開文者已經講得好清楚了)

2A_DL13 發表於 2005-10-12 16:03

fai在 2005-10-12 15:25 發表:

題外話:其實近年深圳已經唔止有一個書城,好似南山區已經有另一個
書城,而市民中心附近亦好似會有另一個新書城開幕。所以如果要講深
圳書城最好講清楚係羅湖定係其他地區。(不過開文者已經講得好清楚了)

無錯,南山書城位於深圳大學附近,即巨鷹珍寶226途經的
南油大道。我自己未去過,不過估規模應不及大劇院及科學館
站附近的書城為大。

市民中心附近亦正興建全深圳市內最大的書城,之前我睇過深
圳報導,該書城東南面亦將興趣一個新的公共交通交匯處。

題外話,開文者都十分清楚,標明是地王對面的那個了:p。

[ Last edited by 2A_DL13 on 2005-10-12 at 22:26 ]

ksmbh 發表於 2005-10-12 22:06

2A_DL13在 2005-10-12 04:03 PM 發表:

無錯,南山書城位於深圳大學附近,即巨鷹珍寶226途經的
南油大道。我自己未去過,不過估規模應不及大劇院及科學館
站附近的書城為大。

市民中心附近亦正興建全深圳市內最大的書城,之前我睇過深
圳報導 ...

我聽到既版本係中心城最大(福田起緊個個),
其次係南山城再到羅湖個個.

另12亦途經書城地王
哈哈笑金龍冷巴$2.5.
頁: [1] 2
查看完整版本: [超急問路] 由羅湖去深圳書城(地王對面)應該搭甚麼車?