S3BL100 發表於 2005-10-12 13:13

大學選數學系是否很笨?

近年中大數學系收生門檻超高,
mean超碼AL有3A (不計中英文)
不過家人就叫我拔尖千祈唔好揀數學系,
說我以這個成績, 讀咩科都得, 就係唔好讀數學, 話出路不佳,
其實大學選數學系又是否真的很笨?

HY671 發表於 2005-10-12 13:34

視乎個人興趣及日後想從事的工作。

若然話揀數學系好笨,咁會得罪好多讀緊/之前讀呢科既人。(如果
日後想做醫生、律師,咁讀數學可能算係好笨)。

閣下不妨講多少少你既興趣、理想工作等,好讓大家可以繼續交流。

湯美 發表於 2005-10-12 13:55

個人之見,
最好選擇自己有興趣之學科,
起碼讀起上黎有把握一點,
小弟就係當初揀錯科而讀到崩潰咁濟。

若然樓主係對數學有興趣,
又或者將來工作 係同數學有關的話,
不妨可作考慮。:)

yuenpo 發表於 2005-10-12 15:16

其實唔睇成績呢個問題
選科都係睇閣下的與趣
其實數學呢一科都有前景
出黎可以容易轉去做會計,財經相連的行業
日後讀 Law 或者 MBA 都唔會因為咁而受好大影響
只要唔係話要走 Medical 同 Engineering 呢兩行數學 Major 都 OK

HY671 發表於 2005-10-12 15:43

yuenpo在 2005-10-12 03:16 PM 發表:

其實唔睇成績呢個問題
選科都係睇閣下的與趣
其實數學呢一科都有前景
只要唔係話要走 Medical 同 Engineering 呢兩行 ...

如對會計或財經相連的行業有興趣,為何不直接投考會計學後或
經濟/財經/工商管理有關的學系?

ricky 發表於 2005-10-12 15:58

yuenpo在 2005-10-12 03:16 PM 發表:

其實唔睇成績呢個問題
選科都係睇閣下的與趣
其實數學呢一科都有前景
只要唔係話要走 Medical 同 Engineering 呢兩行 ...

數學唔同會計0架..
數學較重理論,會計偏重商業。

yuenpo 發表於 2005-10-12 16:48

HY671在 2005-10-12 15:43 發表:

如對會計或財經相連的行業有興趣,為何不直接投考會計學後或
經濟/財經/工商管理有關的學系?

呢點我當然知 (自己而家都係 Accounting and Finance Major)
我就咁睇
反正你入左會計行/財經機構後都係重新 train 過
都係咁去考牌
所以 major 唔係咁重要
(我知道有人 Music Major 都入左做 investment banking)
而且 maths 的理論係幫到你做 accounting 同 finance 的野
當然版友們都可以讀 acct/finance 而唔選 maths
始終都係果句: 姑且勿論成績及前景因素,讀乜 major 好睇你的 interest
唔鐘意真係讀死人 ga...
更重要的係你在大學建唔建立到分析力同你自己的做事方法

煙神 發表於 2005-10-12 16:50

我己決定揀biochem或bio相關的系,不過有點擔心前途

fuwing 發表於 2005-10-12 17:37

其實揀數學系未必係笨~~
但如果想出路好就第二年要轉科囉~~
第一年數學系對未來係絕對有幫助的~~

chicken 發表於 2005-10-12 18:22

我地個phys阿sir都話讀physics/maths出路唔好.....冇出路,到外地做關於phys/maths的工作.....人工仲少過一個掃街阿嬸...........
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 大學選數學系是否很笨?