AL_29 發表於 2005-10-14 20:30

問business功課:以地域分類既公司

有咩公司係會以地域分類來作他們既市場區分
我只係諗到1個,就係車廠
唔同國家車廠可能會輸出同類既車,但有不同分別如左,右軑

仲有冇例子

norrislaw 發表於 2005-10-18 05:58

例如玩具車廠 siku

佢地會出幾個 general series, 跟住唔同歐洲國家會出番當地特色既玩具車

yuenpo 發表於 2005-10-18 09:17

I would say ice-cream factory is another one.
In USA, the West coast have Dryer's, while East coast have Edy's
Both are the same.
I heard that the difference is the abount of sugar added

barking 發表於 2005-10-18 23:18

還有九巴
唔同地區車廠會派唔同的巴士.

norrislaw 發表於 2005-10-19 06:37

barking在 2005-10-18 11:18 PM 發表:

還有九巴
唔同地區車廠會派唔同的巴士.

umm....呢個example唔係好貼題噃

若果你話唔同地區車廠會派唔同的巴士, 呢個只係巴士公司自己內部的問題, 並不是有某區居民對「電豬」, 「歐3躉」之類有特別要求。九巴只會係一個local company, 對於呢條問題既發揮起不了很大的作用。

呢個問題會係concentrate更大既層面, 用一個全球性既角度去睇

例如 手機製造商 (不同制式)
         出版社 (不同文字版本)
         電影發行 (不同地區有不同政治環境因素, 有些可能會被視為禁片而要作出修改去配合當地法律)

[ Last edited by norrislaw on 2005-10-19 at 06:38 ]

tsoikc 發表於 2005-10-19 10:09

其實國際性的會計師樓算唔算, 因為唔同國家用唔同的貨幣單位~

yuenpo 發表於 2005-10-19 12:06

tsoikc在 2005-10-19 10:09 發表:

其實國際性的會計師樓算唔算, 因為唔同國家用唔同的貨幣單位~

都可以的,不過主因係各地會計準則唔同

跨國律師樓都因為咁而納入

U-157星之Kelvin 發表於 2005-10-19 12:56

我諗到一樣,就係汽水廠
以可樂汽水為例
不同國家所生產的可樂會因該地區國民的口味喜好有所不同
如A國是甜一些;B國是無咁甜
X國個罐容量大一點;而Y國個罐容量細一點

又如A國消費者喜歡飲芒果味汽水,A國就會生產芒果味汽水,但不會在其他國家看到賣同一個包裝的汽水(水貨除外)

在我修讀Business Administration 時有類似Topic

guia 發表於 2005-10-19 13:55

norrislaw在 19-10-2005 06:37 發表:

umm....呢個example唔係好貼題

若果你話唔同地區車廠會派唔同的巴士, 呢個只係巴士公司自己內部的問題, 並不是有某區居民對「電豬」, 「歐3躉」之類有特別要求。九巴只會係一個local company, 對於 ...

仲有 傳媒、車廠、船廠 等等 會對不同市場有不同經營方針

nwfb1601 發表於 2005-10-19 17:41

norrislaw在 2005-10-19 06:37 AM 發表:
呢個問題會係concentrate更大既層面, 用一個全球性既角度去睇

例如 手機製造商 (不同制式)
         出版社 (不同文字版本)
         電影發行 (不同地區有不同政治環境因素, 有些可能會被視為禁片而要作出修改去配合當地法律)
仲有軟件公司(唔同國家有唔同語言版本)。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif
頁: [1] 2
查看完整版本: 問business功課:以地域分類既公司