KL631 發表於 2005-10-20 11:23

升學煩惱

小弟現正就讀沙田IVE既HD in Web-based Technology for Business(三年制),為準應屆畢業生。
小弟現正考慮透過非聯招報讀科大、城大以及理大之電腦科學系既全日制學士課程,但過去兩年成績只為中等,成績如下﹕
第一年﹕70分左右
第二年﹕64.2分
如果小弟今年有70分左右既話,升讀上述既課程機會有幾大?

另問各大學既報名日期?(只知科大為3/10 ~ 31/12)

謝謝各位板友之寶貴意見:)

TP人 發表於 2005-10-20 19:08

KL631在 2005-10-20 11:23 發表:

另問各大學既報名日期?(只知科大為3/10 ~ 31/12)

呢個網有OK多資料,希望可以幫到你,
或者其他煩緊non-jupas的朋友:

www.non-jupas.com

CK4013 發表於 2005-10-20 20:11

KL631在 2005-10-20 11:23 發表:

小弟現正就讀沙田IVE既HD in Web-based Technology for Business(三年制),為準應屆畢業生。
小弟現正考慮透過非聯招報讀科大、城大以及理大之電腦科學系既全日制學士課程,但過去兩年成績只為中等,成績如下﹕
...
以我所知
如需透過NON-JUPUS入大學好多人都要先考IETLS
報NON-JUPUS既時間,應該上佢地既網頁(DEPARTMENT個果)

至於佢收唔收你,好難講
因為睇下佢大學本身個課程多唔多人報(JUPUS)
如果JUPUS時少人報,可能有CREDIT+IELTS(5.5)已經可以入到
幸運起上黎,可能連補考既人都入到

另外,IVE第三年成績佔總比分達75%
我自己第一年72,第二年68,第三年65
最後我都可以CREDIT畢業
所以如果你今年努力一些,考果丁番黎
你一定可以囉到丁既HD架

timmylee 發表於 2005-10-21 21:46

我覺得機會都幾大。
小弟今年HD in Telecommunications and Networking畢業,宜家入讀UST Computer Engineering。

我冇考過IELTS,而IVE畢業成績唔算好好,High Credit,但先後UST,Poly同City都比Offer我,有些同學只得Credit都可以有Offer,所以你今年努力吧,唔好放棄申請既機會。:)

PS: 3年HD比重為 1:4:15,想知最後果年要有多分先有丁,Credit,可以參考下列方程式︰
Final Average =(X1*M1 + X2*M2*4+X3*M3*15)/(M1 + M2*4 + M3*15)

X為成績(1代表Year 1,如此類推)
M為每年總加權系數

[ Last edited by timmylee on 2005-10-21 at 21:52 ]
頁: [1]
查看完整版本: 升學煩惱