hkicq 發表於 2005-10-25 16:00

學邊種樂器

部份既中學會要學生在5年當中選學一種樂器,如屬可以自由選擇既,
你會點去擇?
鋼琴/小提琴之類'中產'樂器應會較多人選既,因為較多人自幼已在家學既.
早几日有個快升中既表弟問呢個問題,就'隨手'提議學大提琴,因為可以玩通中西樂,
入樂團机會較佳,之不過學大提琴係唔係要有小提琴底子既?
所升既中學係有中樂團既,如選學中樂係會用5線譜定係傳統既'工尺'譜?
(有指香港中樂團係用5線譜既)

tsang_wkvt 發表於 2005-10-25 18:15

中樂係1234567
1係Do, 2 係Re, etc.
唔想學睇五線譜就學中樂la~

大提琴唔錯呀, 唔一定要有小提琴底子, 不過想叻都係要勤力練多D

novkovsky 發表於 2005-10-25 18:35

hkicq在 2005-10-25 04:00 PM 發表:

部份既中學會要學生在5年當中選學一種樂器,如屬可以自由選擇既,
你會點去擇?
鋼琴/小提琴之類'中產'樂器應會較多人選既,因為較多人自幼已在家學既.
早几日有個快升中既表弟問呢個問題,就'隨手'提議學大提琴,因 ...

:D
有無管樂?
如果有…我會建議管啦…
身體好d#:D

garyfirst 發表於 2005-10-25 19:35

hkicq在 2005-10-25 16:00 發表:

(有指香港中樂團係用5線譜既)

冇錯!

現時中樂大趨勢係用五線譜,因為方便D作曲家作曲........
以前D作曲家要俾一大叠譜交貨,依家一隻 floppy 就搞掂,方便、環保、快捷、省錢#8)#8)#8)

如果某D聲部唔識睇五線譜,就要事後譯譜。

(據小弟所知,除 Cello、Bass、敲擊 之外,笙 都係用 五線譜)
P.S.某位板友應該知得更多。

[ Last edited by garyfirst on 2005-10-25 at 19:38 ]

admin78 發表於 2005-10-26 09:06

eric278 發表於 2005-10-26 09:08

豎琴又如何?
(始終香港學它的人不多,又未普及)

Ketsu 發表於 2005-10-27 09:13

你地呢代真係幸福
居然有中學俾學生選擇學一種樂器

俾我揀我會學結他、鋼琴同Violin是但一樣
首推鋼琴
(可惜我果時冇咁既機會#???)
頁: [1]
查看完整版本: 學邊種樂器