KR4210 發表於 2009-12-12 01:03

港鐵計劃翻新M-train

於最近一期的MTR內部刊物中
提到了港鐵公司計劃於2013年開始翻新M-train,
並於2018年完成M-train車隊翻新.

這個計劃帶出小弟以下問題...
請問M-train係計劃用幾多年先退役?
M-train進行第2次翻新計劃是否近年才提出?

Welcome discussion:loveliness:

dennis28a 發表於 2009-12-12 01:06

無錯,基本上 M-train 翻新主要配合西港島線通車後,
興新列車的基本規格看齊。

mmlcs36 發表於 2009-12-12 01:06

dennis28a 發表於 2009-12-12 01:57

原帖由 mmlcs36 於 2009-12-12 01:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不嬲上大爺都有M TRAIN的N50工事計劃嫁啦:victory:

N40做完之後冇耐就已經開始研究N50

不過據閒新階段翻新工程主要係零件上翻新,
而車廂內設計上改變不大(除了 LCD 顯示屏取締 LED 資趣台及氣墊門膠外)。

dongfeng 發表於 2009-12-12 06:28

回復 4# 的帖子

是次翻新會否將M-train VVVF化?

ATR50 發表於 2009-12-12 10:22

今次翻新會唔會換埋電動車門(當年MLR翻新時有換,不過唔係換晒)

[S]teven 發表於 2009-12-12 14:31

如果改到咁樣報站會好正:lol :lol
http://www.youtube.com/watch?v=aaCzR3ldXdg&feature=rec-fresh+div-r-2-HM

Megabus 發表於 2009-12-12 14:37

回復 6# 的帖子

換左車門d乜?

cn2661_2d32 發表於 2009-12-12 15:42

反而我就唔係咁想佢換門做電門
當年見到mlr變左電門已好唔likee佢.
開關慢.又嘈. 當然你話m train第一代果隻bong門都唔好得去邊.

*香港的地鐵真係好.架車行左20幾30年翻新到新ge一樣都仲要再翻新.
生活係英國兩年對住tube同埋火車真係慘不忍睹......

另問N40同N50即係解作延長壽命到40/50年定點? thx

mmlcs36 發表於 2009-12-12 15:54

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 港鐵計劃翻新M-train