pstommy 發表於 2009-12-21 17:17

MTR原站出入問題?

我曾經聽過MTR有原站出入的附加費,請問:

1. 幾多錢
2. 是在多少分鐘後先會收取,還是我即出即入都會收費?
3. 合拼後,是否也已在前九鐵網開一面實施?
4. 若果我是用全月通,咁係唔係都只扣取$0.0,還是都要給附加費?

謝謝

DIH 發表於 2009-12-21 17:22

我試過入閘後想即刻出閘,係要等一分鐘,收費就係該站最低車資(如鑽石山係$3.6)。

不過入閘後長時間才在原站出閘,就有附加費,係幾多我就唔知。

Gary_B 發表於 2009-12-21 17:54

回復 1# 的帖子

超過 20 分鐘收 $10

http://www.mtr.com.hk/chi/legal/images/mtr_issue_ticket.pdf
1.7項

busfunfun 發表於 2009-12-21 18:07

1. 幾多錢   
20分鐘內 成人$3.0 特惠$1.4 (任何港鐵市區綫車站)(港鐵系統內最低車資)
                ****並非該站最低車資
                成人$18.8 特惠$9.4 (羅湖站 / 落馬洲站)

20分鐘後 成人$10.0 特惠$5.0 長者$0.0(要到客務中心攪攪)

2. 是在多少分鐘後先會收取,還是我即出即入都會收費?
只可於入站後一分鐘後才可出站
出站即收費

3. 合拼後,是否也已在前九鐵網實施?
是的    而且是收港鐵系統內最低車資

前地鐵系統減了價
合併前    地鐵是收成人$3.8 特惠$2.4
               九鐵         叫你用行李閘

4. 若果我是用全月通,咁係唔係都只扣取$0.0,還是都要給附加費?
在全月通適用覺圍內    不用付任何車資
在全月通適用覺圍外   與一般八達通無分別

blueblue 發表於 2009-12-21 18:16

原帖由 busfunfun 於 2009-12-21 18:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 幾多錢   
20分鐘內 成人$3.0 特惠$1.4 (任何港鐵市區綫車站)(港鐵系統內最低車資)
                成人$18.8 特惠$9.4 (羅湖站 / 落馬洲站)

20分鐘後 成人$10.0 特惠$5. ...

如果羅湖站 / 落馬洲站原站出入等20分鐘仲抵! :lol
另想問下如果我用全月通, 過左180分鐘: (a) 原站出, (b) 在全月通內的不同車站進出, (c) 全月通車站入/出, 非全月通車站出/入:
要不要同分別要罰幾多錢?
thanks

busfunfun 發表於 2009-12-21 18:21

其實只要超過150分鐘
mtr已經鎖左卡
一定要到CUC整

以上abc情況一樣
收費亦一樣
合併前係收$13.0 (特惠)
合併後就唔記得

以前收費後會有張「違規紀錄單據」
有d紀念價值ge~~
現在就沒有了

bananasims 發表於 2009-12-21 18:23

回復 6# 的帖子

過 150 分鐘係收 $51 / $25.5(學生/小童)

DIH 發表於 2009-12-21 18:36

#4:
原來係收$3.0,應該係我睇錯左,多謝指出。

1081 發表於 2009-12-21 19:07

原帖由 busfunfun 於 2009-12-21 18:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
20分鐘後 成人$10.0 特惠$5.0 長者$0.0(要到客務中心攪攪)

要到客務中心攪,睇你用邊隻車票

八達通 : 出閘自動扣 $10
單程票 : 補到票值等於 $10 為止

例 :
$3.5 單程票,補 $6.5
$10.5 單程票,照樣出閘無問題

B.B.B. 發表於 2009-12-21 22:31

長者係收$1.4 的
頁: [1] 2 3
查看完整版本: MTR原站出入問題?