流星☆雨 發表於 2009-12-23 20:53

MTR有什麼令你覺得是最難受的?

看見有帖子討論坐MTR還是巴士的問題也就開此帖了

在我眼中
MTR令我覺得最難受的離不開三個問題

首先﹐車廂太吵(有時還會有小孩子在追逐) 我用電話聽音樂開到最吵(有戴耳塞聽的),那些噪音還是聽的很清楚
其次﹐經常沒座位坐,而且車廂好像沙甸魚罐頭一樣,長途的時候簡直是謀殺= =
最後﹐以我逸東來回大圍的例子說,經常要轉線,而且坐完MTR時還得轉車。事實上,坐MTR的人,多數到了自己住的地區鄰近的站之後還要轉車,我身邊不少朋友是這樣的,就算不需要轉車的,走路也得走很久。

你們覺得MTR有什麼令你覺得是最難受的?

Quanta 發表於 2009-12-23 21:00

雖然你係因為 B2 板的文章而貼呢篇文
但討論 MTR 都係應該去返 R1 板

exspeed 發表於 2009-12-23 21:01

不是應該去 R1 版討論嗎 ?

2ac 發表於 2009-12-23 21:03

先ot少少: 講下係o係MTR遇到的情況感到較難受的
不過應該同MTR公司無關(除左管制食野果度)

em, 有時遇到以下的乘客都會感到不太好受呢:
如親熱中的戀人, 見到戀人們抱著kiss蠻尷尬
剪手甲的人, 呢樣有點自然反應地不喜
食* (真係食野,雖然話左唔俾) 大味的食品, 小弟見過吃橙和吃麥當勞
講電話超大聲的人, 呢樣相信好多朋友都唔鍾意, 會望住講電話果位仁兄
或者係打大呵欠/噴嚏不掩咀的乘客.. etc

當然, 可遷就處得遷就^^#

說回正題吧
MTR個人認為步行乃難受點之一
有時好多條lift不過會因為節約能源為由而封左/ 封剩1條
(日日都要節約能源? 應駛則駛嘛! 繁時都會遇到有多過1條lift但係得1條用的情況)
又或者係指示稍稍過份
記得筲箕灣地鐵站有出口竟然寫「耀東村」
如果要行上去都真係幾係野

另外最唔鍾意, 莫過於都算幾多時都唔可以一次過閂門走人
又或者係要等前車~

ASV63 發表於 2009-12-23 21:06

擠迫、距離我屋企遠、貴、有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐、焗熱、對巴士'無禮'(經常搶巴士客)、莽顧乘客安全、愛出風頭(e.g. 搭昂坪360,自然科考試100分)......
總之多到成世都未講得哂!:@ :@ :@

2ac 發表於 2009-12-23 21:08

原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表
有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐 ... (略)

呢樣都係
即使總站亦是如此
總站都有時要等兩班車至上到

煙神 發表於 2009-12-23 21:21

行車噪音
熱: 冷氣同通風都唔掂, 好在m train有生風撞入車廂,, 依家踏入秋冬, 我覺得係直頭冇開冷氣
經常重開車門; 最令人討厭有時關門後, 等十幾妙, 對門先彈開

a396 發表於 2009-12-23 21:28

原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

擠迫、距離我屋企遠、貴、有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐、焗熱、對巴士'無禮'(經常搶巴士客)、莽顧乘客安全、愛出風頭(e.g. 搭昂坪360,自然科考試100分)......
總之多到成世都未講得哂!:@ :@ :@ ...
仲要行上行落先到月台/車站門口呢. :L
如果唔係八仔兩蚊優惠, 我唔會坐嚕!

dbat98D 發表於 2009-12-23 21:31

原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
總之多到成世都未講得哂!:@ :@ :@ ...

甘頂唔順同阻頭阻勢
一係去立法會請願拆左佢, 一係你自己炸左佢
多我唔想講, 齋見到巴士迷我已經唔想搭巴士取其他交通工具

patunenam 發表於 2009-12-23 21:34

最惡頂港鐵站陣味, 似足有人嘔完冇人理!!!
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: MTR有什麼令你覺得是最難受的?