6008-JU1220 發表於 2005-11-11 08:03

lee329在 2005-11-11 00:48 發表:

部車枝針應該就冇乜問題....應該係同CC細有關(1275cc)
小弟以前部AE100(1498cc)都要四百幾先打爆....

小弟部車一缸油大約行到250公里左右啦....

油價升左...而家打爆起碼要五舊#:-/

lee329 發表於 2005-11-11 09:17

6008-JU1220在 2005-11-11 08:03 AM 發表:

油價升左...而家打爆起碼要五舊#:-/

冇計啦, 香港油價好似係全球最貴嘛,
想平d要改玩1300或以下cc既車先得囉.

6008-JU1220 發表於 2005-11-11 09:21

lee329在 2005-11-11 09:17 發表:

冇計啦, 香港油價好似係全球最貴嘛,
想平d要改玩1300或以下cc既車先得囉.

1300cc以下d車....
我又覺得冇咩力...:P

FX8173 發表於 2005-11-11 09:28

6008-JU1220在 2005-11-11 09:21 AM 發表:

特別係果D 600cc,得六十幾 PS,載多個人上大斜都無力…

lee329 發表於 2005-11-11 09:34

6008-JU1220在 2005-11-11 09:21 AM 發表:

小弟部車都ok bor,感覺同以前100仔差不多....

lee329 發表於 2005-11-11 09:35

FX8173在 2005-11-11 09:28 AM 發表:

特別係果D 600cc,得六十幾 PS,載多個人上大斜都無力…

但係600cc既車通常都附有turbo嘛...

CZ_6686 發表於 2005-11-11 10:46

其實越大c.c會越慳油,點解?
因為c.c越大代表扭力越大,公路巡航時轉數越低,引擎運作越少
耗油量就會低D
同埋而家好多大c.c車都用V型引擎
巡航果陣會關閉部份氣缸,你認為一架4000c.c既大凌會唔會慳油過一部
1300c.c既Corolla

至於K-Car,有Turbo耗油量等於一部1500c.c既房車

HY671 發表於 2005-11-11 10:52

乜唔係愈大cc食油愈勁咩?(超愚問,有錯請指正)

講返入油,通常去開esso既,平時彈槍仲可以入多五十蚊,又一次
彈左槍阿姐再去,突然滿瀉,不過阿姐好有手尾,鎖返油缸蓋後用
水同我沖過被油「行」過既車身,搞左一輪才放我走!

用esso,因為公司有員工福利:入油平$1一公升,剛買車時只係十
蚊多少少一公升時,真係有成九折。有一次果d打車臘既公司sell我
買套票,話有每公司$0.6折扣,冇乜邊間公司做到,跟住問我有冇
相同優惠,我話有,佢再問我減幾多,我話$1,當堂全場靜晒。

CZ_6686 發表於 2005-11-11 10:58

好睇駕駛習慣既,楂住架4000c.c走去搏哂老命咁踩
同楂架1300c.c又係搏哂老命咁踩就爭好遠
但係如果慢慢楂,4000c.c果架110km/h都只係千零轉
1300c.c果架都已經係三千零轉
你話邊架會慳油D?

如果公司Card係加德士仲慳,每公升平$1.4

6008-JU1220 發表於 2005-11-11 11:00

CZ_6686在 2005-11-11 10:58 發表:

好睇駕駛習慣既,楂住架4000c.c走去搏哂老命咁踩
同楂架1300c.c又係搏哂老命咁踩就爭好遠
但係如果慢慢楂,4000c.c果架110km/h都只係千零轉
1300c.c果架都已經係三千零轉
你話邊架會慳油D?

如果公司Card係加 ...

不過d牌費又響番晒到.....:o
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: [問] 私家車油缸