3ad150 發表於 2005-11-23 13:10

專教院教師被迫為學生做功課

http://hk.news.yahoo.com/051122/12/1ix1y.html

我無法相信ive會有此事發生,堂堂一間大專院校竟然會有講師替學生完成功課。
而且希望同類事件唔會再發生。
#:`(#:`(#:`(#:`(#:`(

申報利益:
我今年是IVE青衣 YEAR1學生

[ Last edited by 3ad150 on 2005-11-23 at 13:48 ]

chrisappear 發表於 2005-11-23 13:33

對於職訓局對事件解釋為"協助學生非代做",有點保留.
個人覺得,導師協助學生做專題報告,最多只可從旁引導,啟迪探討方向;而擷取素材,資料傳意等工作,為學生者責無旁貸.
假如導師染指學生責任部份,無異於篡改積分.

kychung 發表於 2005-11-23 16:02

而家大專教育越黎越商品化
呢D事又真係屢見不鮮喎
尤其係以"社區學院"形式運作果D
大把教授為求自保
(甚至都唔知可唔可以叫教授 因為佢地通常都好少做research出paper)
乜都做得出

DD2113 發表於 2005-11-23 17:32

3ad150在 23-11-2005 13:10 發表:

我無法相信ive會有此事發生,堂堂一間大專院校竟然會有講師替學生完成功課。而且希望同類事 ...

申報利益:
我今年是IVE青衣 YEAR1學生

謹對ive會發生此事感到悲哀. #:-/

師弟: 我是IVE青衣的畢業生, 已經5年了

當年實在好好多.... 如今多了好多 course, 好多學生.... 而資源沒有以倍數的增加, 點攪?!

LS4896 發表於 2005-11-24 00:08

MH今年真係多事lor!
一個月前有REFM系學生死於腦炎
今日就到小弟所屬既BSM系~~
都唔知聽日朝早返學會唔會好似上次咁比記者圍。
不過聽講話今日老師已被下令封口

CardCaptor 發表於 2005-11-24 01:55

有很多事都不可一概而論
以小弟上年在青衣返夜校為例
導師是會拿日校生交出的功課(部分)
給學生做
(還要是一步步指埋如何做...)

但沒有人覺得有問題
因為根本不夠時間做這些東西

KD4112@107 發表於 2005-11-24 14:11

LS4896在 2005-11-24 12:08 AM 發表:

MH今年真係多事lor!
一個月前有REFM系學生死於腦炎
今日就到小弟所屬既BSM系~~
都唔知聽日朝早返學會唔會好似上次咁比記者圍。
不過聽講話今日老師已被下令封口

你讀什麼course?

art0925 發表於 2005-11-24 16:06

I'm wondering does the community colleges in HK have any merit around the world, because I was a student of CC too, and I never encounter any professor like the one the article mansioned in IVE.In fact, alot of the professor are quite hard in their subjects and quite professional too, In Bellevue Community College (The CC i used to go to) there are a few professor that were teaching inU like UCLA, U of Montana, and NYU before teaching in BCC.

kychung在 2005-11-23 04:02 PM 發表:

而家大專教育越黎越商品化
呢D事又真係屢見不鮮喎
尤其係以"社區學院"形式運作果D
大把教授為求自保
(甚至都唔知可唔可以叫教授 因為佢地通常都好少做research出paper)
乜都做得出

LS4896 發表於 2005-11-24 18:24

HD in business logistics
頁: [1]
查看完整版本: 專教院教師被迫為學生做功課