ac 發表於 2005-11-25 19:06

請問閣位的第一份工作,做了多久乎?

請問閣位的第一份工作,做了多久乎?

小弟自去年中七畢業,
第一次在社會中找工作,
找了半個多月,
找到了一份OA,
可是不到三個月,
在兩個月許的時候,
我選擇了辭職,
原因很多,
包括工作壓力、同事問題、工作環境

自己問題,
辭職一個月過去了,
現在是失業。

那是不是正常麼?
我有甚地方可檢討一下。

simon12 發表於 2005-11-25 19:35

ac在 2005-11-25 07:06 PM 發表:
包括工作壓力、同事問題、工作環境

自己問題

可否講講深色字部分?

我第一份在社會工作在2002年5月,當時我被派到香港最大型的電視台的資料科技部任職技術文職,實習期為一個月。之後進修了兩年,去年畢業後才到現在公司做的Technican。

[ Last edited by simon12 on 2005-11-25 at 19:38 ]

TL 發表於 2005-11-25 20:30

guia 發表於 2005-11-25 23:04

我第一份工由1997年11月至1999年11月, 為行街sales
辭職原因是搵唔到錢, 工作刻板及因為暗戀一位女同事遭阻止

dennislokawai 發表於 2005-11-25 23:11

第一份工係晌麥當勞做,
所暑期工來的,
只係做左個半月。

KF8311 發表於 2005-11-26 00:02

第一份工:馬會投注事務助理,入職半年至今仲繼續做緊

JX9097 發表於 2005-11-26 00:37

第一份工:店小二~

入職時間:2005年5月
離職時間:2005年7月

原因:希望返學前休息休息

kenny_hou 發表於 2005-11-26 02:25

小弟第一份工係幫補習社派傳單,做左2個月,離職原因係
間補習社"關門大吉"

Susan 發表於 2005-11-26 15:09

我第一份工係98年於山頂某油站當入油員 , 做左半個月後因改我
返工時間便請辭 ! 但後來因唔捨得變回舊地當part-time , 一個星期只
返週六 , 日 , 做左長達一個半月 . 到最後該油站老闆對我的工作表
現不滿 , 加上我的心已想離開不do....... , 但又怕找不到工 ! 但個老
闆睇死我係出面找不到工而睇少我死人霸生地的感覺 , 到最後王天
不負有心人 ! 終於當時的我見的市政局某臨時職位請我 , 我便做埋
最後的兩日....... 最後的兩日真係好難受 , 又受氣 , 又為難我 . 最後
終於我係電話上向該油站真正請辭 , 而他也有出返人工給我 ! 一星期
後返新工了.:)

leslie 發表於 2005-11-30 21:43

唔計part time或summer job,第一份工都做左一年幾,離職原因是假少,工作壓力太大,加上Admin條友攪攪震,成日玩作對,咁岩之前Summer job果間公司問我有無興趣番去做,見工種幾過癮,所以就走人
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請問閣位的第一份工作,做了多久乎?