葵盛東居民AMN36 發表於 2010-3-22 22:16

[求救] 請問小弟部機發生咩事?

話說小弟部機已經由05年到而家都冇upgrade過, 最近開始出現問題了

就係用用下部機無啦啦好似定左格咁, 光學mouse底下的紅燈熄左, keyboard
的num lock燈雖然仲著住, 但禁落去唔會熄燈, 禁caps lock都盞燈唔會有反應
電腦既畫面就係keep住響最近果個動作, 好似定左格咁

如果我自己重新開機, mouse會郁得返, keyboard都無問題, 但過一陣又會出現
上述問題, 又係mouse底下燈無啦啦無左, 雖然有時隔左10秒會著返, 但唔代表
隻mouse郁到, 只係一時郁到一時郁唔到, 如果郁唔到的話, 即係又定左格, 又要
重新開機了

小弟懷疑係ram或者display card是但一樣到期, 唔知各位師兄點睇, thx

DW8306 發表於 2010-3-23 19:14

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2010-3-22 22:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
話說小弟部機已經由05年到而家都冇upgrade過, 最近開始出現問題了

就係用用下部機無啦啦好似定左格咁, 光學mouse底下的紅燈熄左, keyboard
的num lock燈雖然仲著住, 但禁落去唔會熄燈, 禁caps lock都盞燈唔會有反應 ...
係咪onboard display?唔係既就轉過第二張試試
ram正正常常咁用好難壞,除非你用緊果部係某大陸牌廠機;P

682愛好者 發表於 2010-3-23 20:13

小弟的電腦早前也有類似的情況
(畫面FREEZE了, 滑鼠和鍵盤則不清楚)
把主機抬到舅舅家讓他檢查
原來純粹是底板積塵太多......
樓主可以留意一下主機底板
頁: [1]
查看完整版本: [求救] 請問小弟部機發生咩事?